Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR
Steagul Romaniei Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania ANPR Steagul Uniunii Europene
Prezentare Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania
Banner ANPR

COMUNICATE A.N.P.R. în anul 2024

Aniversare unire Basarabia cu Romania

ANPR

Zilele Martisorului 2024
8 martie 2024

ANPR

Dragobete 2024

ANPR

24 IANUARIE 1859 - 24 IANUARIE 2024 - 165 DE ANI
DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
         Un om poate avea mai multe iubite, mai mulţi amici şi mai multe reşedinţe, dar ţară natală are numai una. Ţara înseamnă, în primul rând rădăcină, iar Unirea Principatelor Romane la 24 ianuarie 1859rădăcina îţi conferă identitate. Cu ea te legitimezi în faţa celorlalte naţii ale planetei şi tot cu ea cobori, la soroc, în pământul din care te-ai înălţat odinioară.
Apartenenţa la un anumit neam nu este opţională, ci un dat. Poţi trăi în mijlocul altor popoare, însă vei rămâne întotdeauna ceea ce eşti prin naştere. Naţionalitatea e una singură, iar tu, embrion abia expulzat din scutul placentar, n-ai niciun cuvânt de spus în dobândirea ei.
        Te trezeşti cu ea - şi gata!
Aşa cum un stat se menţine prin aportul locuitorilor săi, tot astfel şi locuitorii dăinuiesc prin existenţa statului. Complexă, ancestrală şi mereu consolidată în timp, această legătură funcţionează ca un gest reflex de mare profunzime şi intensitate, constituind de altfel temelia edificiului statal.
Ca să ajungă la condiţia de astăzi, de Stat Naţional Unitar Suveran şi Indivizibil, România a făcut, de-a lungul veacurilor, nenumărate jertfe.
Înaintaşii au găsit în ideea unităţii acel vector sublim ce le-a ghidat şi motivat acţiunile, consacrate idealului suprem al românilor - reîntregirea - faptele precursorilor au culminat cu două izbânzi cruciale ale istoriei noastre: Unirea Principatelor (1859) şi mai apoi, în 1918, Unirea Transilvaniei cu patria-mamă.
Pentru noi, importanţa celor două evenimente este covârşitoare. Fiecare din ele a marcat un salt uriaş în afirmarea şi fortificarea specificului autohton, a prezenţei neîntrerupte în spaţiul strămoşilor geto-daci. Popor defensiv prin vocaţie, românii s-au păstrat în matca paşnică a contactelor cu alte etnii, care au aflat aici împrejurări prielnice de viaţă şi de exprimare a propriei identităţi.
La 24 ianuarie 2024 aniversăm 165 de ani de la Unirea Principatelor. Din acel moment fast, ritmul organic al României s-a accelerat, graţie impresionantelor reforme iniţiate de providenţiala personalitate care a fost Alexandru Ioan Cuza. Cu spiritul său sistematic, dublat de o energie proverbială, el a urnit ţara din încremenire, deschizându-i larg porţile spre evoluţie şi modernizare.
Ca anvergură şi consecinţe, transformările structurale operate de Alexandru Ioan Cuza nu suportă comparaţii. Marele domnitor a simţit din plin pulsul vremii sale şi a activat cu o voinţă şi cu o rapiditate devenite legendare.
Deşi domnia i-a fost curmată brusc, Alexandru Ioan Cuza rămâne în cronica neamului ca un reper fundamental, din care îşi trage seva România de azi – Stat Naţional Suveran Unitar şi Indivizibil - patrie comună a tuturor cetăţenilor ei.                             Ştefan DUMITRESCU

ANPR

     În fiecare an la 15 ianuarie, în plin anotimp de iarnă, poetul Mihai Eminescu renaste în sufletul românilor de pretutindeni.
     Asociatia Natională a Pensionarilor din România (ANPR), organizatie filantropică, cultural si de atitudine civică care luptă pentru drepturile fundamentale ale pensionarilor, vârstnicilor si ale tuturor categoriilor defavorizate, important segment al societatii civile românesti, sărbătoreste azi, 15 ianuarie 2024, 174 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (1850-2024). Cu acest prilej am adunat în inimi si în minti 174 de garoafe împreună cu sufletele noastre si cu focul solar ce sălăsluieste în noi să i le închinăm lui care luminează în pulbere de stele înăltarea poporului român.
     Sub semnul Luceafarului, în lumina razelor sale nepieritoare, România si poporul roman, trăitor pe aceste meleaguri, întâmpina anul 2024 cu noi sperante de mai bine.
     Eminescu – acest gânditor genial – acest domnitor al limbii române, care si-a făcut din cuvânt locul existentei sale si s-a preschimbat în cuvânt ca să poata supravietui si dainui în fiecare dintre noi si din generatiile viitoare, cât va exista Romania, va lasa o dâră sonoră de foc pe traictoria cosmică, dând o lectie de constructie umanitătii.
     Sărbătorim azi 174 de ani de la nasterea poetului iar poporul român peste două milenii de la crestinare si de la intrarea sa în rândul popoarelor civilizate din Europa.
     Limba româna este semnul sfânt al botezului nostru ca neam crestin ortodox, iar acest semn, graiul neamului nu piere, el va exista cât si neamul românesc.
     Mihai Eminescu a marcat destinul limbii române prin toată activitate sa de poet si prozator romantic de talie europeana si universal, dar si prin activitatea de om politic si publicist. El a facut o sinteza a eforturilor inaintasilor în domeniul limbii si literaturii artistice românesti, opera pe care ancorând-o în prezentul sau, a proiectat-o peste generatii.
     În domeniul cultural Eminescu se înscrie într-o bogată traditie începând cu folclorul românesc pe care îl considera „un izvor pururi reintineritor” pentru literatura cultă.
     Miracolul eminescian în dobândirea unei limbi literare proaspete si noi în acelasi timp, consta în faptul că: „I-a fost de ajuns sa se aseze în curentul limbii si să-si înalte pânzele în directia în care sulfă duhul ei” afirma Tudor Vianu.Mihai Eminescu 15 ianuarie 2017
     Opera eminesciana este străbătută de o stare de spirit specific românească, exprimata prin acel inefabil „dor nemarginit” existent si in folclorul nostrum si care întruneste atât bucurie, tristete si durere, placere cât si sperantă. Aceste calitati sufletesti sunt menite să sustină si să stimuleze capacitatea uimitoare de întelepciune si rabdare cu ajutorul cărora românul a supravietuit de-a lungul istoriei sale învolburate.
     Dorul ce strabate opera eminesciană unificând-o pe dinăuntru, atinge apogeul în poezia „Doina” scrisă în 1883 ultimul sau mesaj literar si politic. Poezia a fost citită de Eminescu la Junimea din Iasi cu doar două săptămâni înainte de îmbolnăvirea gravă ce i-a cauzat, dupa cinci ani de suferinta, moartea, nu însa si pierirea.
     Deviza lui Eminescu devenită memorabilă în toata activitatea sa, asa cum marturisea Ioan Slavici, era „Cultura este puterea popoarelor” iar articolul scris împreună cu alti colegi de redactie intitulat „Misiunea noastră ca stat” dovedeste dragostea de tara si încredera în viitorul ei.
     Să facem si noi un legamânt azi cand 174 de ani de la nasterea poetului national că vom urma neabatut programul publicat de Eminescu în ziarul Timpul din 17 decembrie 1881.
     Chestiunea de capetenie pentru istoria si continuitatea de dezvoltare a acestei tări este ca „elemental românesc să rămâna cel dominant”, ca el sa dea tiparul acestei forme de stat – republica – si limba lui, înclinarile lui oneste si generoase, bunul simt cu un cuvânt, geniul lui să rămână si pe viitor norma de dezvoltare a tării.

                                                                   Stefan Dumitrescu - Presedinte ANPR
Filiale ANPR
Filiala ANPR Campia Turzii
Filiala ANPR Brasov
Parteneri ANPR
Asociatia Reintregirea Patriei
Federatia forumul Democrat Solidaritatea Romaneasca
ANCERM
ANPR Condor
ARPIA
ROMEXPO partener ANPR la Senior Expo 2017
Linkuri utile

CNPAS
Casa Nationala de Pensii
si Alte Drepturi de
Asigurari Sociale

CNAS
Casa Nationala de
Asigurari de Sanatate

ANAF
Agentia Nationala de Administratie Fiscala

Presedintia Romaniei
Presedintia Romaniei

Guvernul Romaniei
Guvernul Romaniei

 

Copyright@2012 - Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR