Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR
Steagul Romaniei Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania ANPR Steagul Uniunii Europene
Prezentare Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania
Banner ANPR

COMUNICATE A.N.P.R. in anul 2019

26 iunie - Ziua Drapelului Naţional al României.
Tricolorul, un simbol mai vechi decât Marea Unire.

    Urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, tricolorul a apărut în secolul al XIX-lea şi a devenit simbol al identităţii şi unităţii naţionale. Pe câmpul de luptă sau în competiţiile sportive, ca însemn al statului sau ca dovadă de patriotism, îi însoţeşte pe români de aproape două secole. Ziua de 26 Iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Naţional al României în mai 1998.
drapel fluturand    Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.
Tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.
Astăzi, îl vedem zi de zi pe instituţiile publice, dar tricolorul nu este doar un decor oficial. Steagul capătă suflet când e purtat de un sportiv victorios sau când onorează un militar căzut la datorie. Drapelul ne umple de bucurie şi ne sprijină în suferinţă, fiind un simbol care se transformă în sentiment atunci când se întâlneşte cu momente cheie din vieţile noastre şi din destinul ţării.
Tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a moldovenilor şi a muntenilor. La începutul secolului al XIX-lea, în vremea domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghika şi Mihail Sturdza, steagurile Principatelor aveau doar două culori: în ţara Românească galben şi albastru, în Moldova - roşu şi albastru. Primul decret pentru a prezenta tricolorul ca steag naţional datează de la 14 iunie 1848. Steagul revoluţionarilor de atunci avea aceleaşi culori ca astăzi, dar aşezate orizontal.
În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul.
În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I. „Pânza era tricoloră, albastrul apare lângă hampă, deci culorile sunt pe verticală, galben în mijloc, roşu în partea exterioară. În cele patru colţuri, nişte ghirlande din frunze de laur, apărea cifrul domnitorului Carol I, iar în centru era pictată stema ţării”, aminteşte Şerban Constantinescu.
În 1948, comuniştii au interzis însemnele regatului şi au aşezat pe steag noua stemă a republicii. „Toate ţările devenite socialiste sau comuniste după al doilea Război Mondial şi-au schimbat stemele, introducând elemente sovietice.
Românii vor decupa stema cu elemente sovietice de pe steag în Decembrie 1989. Îşi recuperau astfel drapelul, după mai bine de 40 de ani în care nu le mai aparţinuse.
De câţiva ani, drapelul are şi o zi a lui - 26 iunie. Dar ne însoţeşte mai ales de Ziua Naţională, când ne ajută să ne amintim cine suntem
.

ANPR

COMUNICAT - 15 Iunie 2019

       Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Crestină „Sfântul Arhanghel Mihail”, organizează sâmbătă 15 iunie 2019, următoarele momente comemorative sau omagiale:
- 09.30: Cimitirul Bellu - slujba arhierească de pomenire, cu binecuvantarea Sf. Arhiepiscopii a Bucureştilor, spre vrednica pomenire a marelui poet Mihai Eminescu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 130 de ani. Se vor depune coroane de flori, se vor rosti alocuţiuni şi se vor împărţi, după tradiţia creştină, cele rânduite spre veşnica pomenire;
- 11.30: Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneul Roman) – depunerea unor coroane de flori, prilej cu care reprezentanţii celor două organizaţii vor rosti scurte alocuţiuni;
- 17.00: Sala de şedinţe a A.N.P.R. (Splaiul Independentei, nr. 2K) – va avea loc dezbaterea cu tema „Mihai Eminescu – înaltă conştiinţă creştin - românească”, eveniment la care vor conferenţia distinse personalităţi ale vieţii spirituale şi culturale româneşti.
Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace în Ceata Drepţilor pe acest vrednic de pomenire dreptmăritor creştin, autentic şi virtuos înaintaş, mare mucenic căzut pe Altarul sfânt al Neamului românesc!

Asociatia Nationala                                         Asociatia Crestina
a Pensionarilor din Romania                        „Sfantul Arhanghel Mihail”

10 iunie - Ziua paraşutiştilor militari

    În fiecare an pe 10 iunie este Ziua paraşutiştilor militari, anul acesta împlinindu-se 78 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de paraşutişti.
    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (ANPR), Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor (ANPR Condor) şi Fundaţia “General Grigore Baştan” au omagiat paraşutiştii români prin depunere de coroane de flori la Monumentul Paraşutiştilor Români din curtea Televiziunii Române unde s-au ţinut scurte alocuţiuni. (ANPR)

Ziua Parasutistilor Militari 10 iunie 2019Ziua Parasutistilor Militari 10 iunie 2019

ANPR

COMUNICAT ANPR    

    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (A.N.P.R.), Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor şi Asociaţia Reîntregirea Patriei vor organiza în data de 9 mai 2019 un simpozion ştiinţific dedicat întreitei sărbători:
       - 142 de ani de la PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI (9 mai 1877);
       - 74 de ani de la Victoria asupra Fascismului (9 mai 1945);
       - 69 de ani de la Declararea ZILEI EUROPEI (9 mai 1950).

    Participanţii vor trece în revistã semnificaţia istoricã a zilei de 9 Mai, momentele cruciale prin care a trecut poporul român nu numai în timpul Războiului de Independenţă ci şi în perioada celor douã Războaie Mondiale, rolul important pe care l-a jucat armata, dar şi o istorie a Zilei Europei, care marchează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economic între Franţa şi Germania.
Manifestarea ştiinţifică va avea loc la Sala de şedinţe A.N.P.R. din strada Splaiul Independenţei, nr. 2K, sc. 1, et. 4, sector 3, Bucureşti.

Ştefan Dumitrescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România
Prof.univ.dr. Ioan Condor
preşedinte Asociaţia Reîntregirea Patriei
Colonel (r) Gheorghe Mateescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor “Condor”din România

ANPR

COMUNICAT

     Cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Martie – Ziua Mărţişorului şi a zilei de
8 Martie – Ziua Femeii
, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România „CONDOR” organizează pe 7 martie 2019 la Fabrica de Paraşute „Condor” din Şoseaua Vergului nr. 57, sector 2, Bucureşti un program socio-cultural intitulat „DE ZIUA TA” adresat tuturor doamnelor şi domnişoarelor din România.Spectacol 24 ianuarie 2014
     Cu această ocazie, doamna profesor Camelia Stancu împreună cu un grup de copii şi trei cadre didactice de la Grădiniţa de copii nr. 189 „Malaxa” din Şoseaua Vergului nr. 12 vor susţine un program artistic (cântece, poezii şi dansuri).
     Adresăm cu ocazia Mărţişorului şi a Zilei Femeii tuturor doamnelor şi domni-şoarelor din România şi din toate zonele locuite de români, sănătate, fericire, prosperitate şi realizarea tuturor dorinţelor.
     Ne reînoim ataşamentul faţă de dumneavoastră arătându-vă respectul, stima, consideraţia şi preţuirea pentru că din toate timpurile aţi fost motorul lumii.
     LA MULŢI ANI!
                                               Col (r) GH. Mateescu / Ştefan Dumitrescu
                                           Preşedinte ANPR Condor / Preşedinte ANPR

ANPR

Felicitare 1 si 8 martie 2016

      Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Umanitatea” Bucureşti şi Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România vor organiza, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, în perioada 7-10 martie 2019, o excursie la Covasna, cu cazare la Vila CARP.
      Cu această ocazie se vor vizita obiective turistice din zonele ce acoperă traseul excursiei, se va organiza o masă festivă de 8 martie, se va efectua o tombolă în care se vor da premii şi se va petrece la seratele dansante ce se vor desfăşura în locaţia respectivă.
      Aşadar, dragii noştri pensionari, vă aşteptăm să petrecem împreună cu muzică şi voie bună!
         
      Preşedinte C.A.R.P. Umanitatea                 Preşedinte A.N.P.R.
                 Stelian Enache                                   Ştefan Dumitrescu

ANPR

COMUNICAT

GHIOCEI 1 MARTIE   Zilele de 1 Martie 2019 şi 8 Martie 2019 sunt un prilej fericit pentru CONSILIUL DIRECTOR NAŢIONAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA pentru a adresa tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Capitală şi din ţară, cât şi membrelor, simpatizantelor şi susţinătoarelor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul: „LA MULŢI ANI” !

ANPR

COMUNICAT A.N.P.R.

Dragobete 24 februarie 2019

ANPR

24 IANUARIE 1859 - 24 IANUARIE 2019 - 160 DE ANI DE LA
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE

    Un om poate avea mai multe iubite, mai mulţi amici şi mai multe reşedinţe, dar ţară natală are numai una. Ţara înseamnă, în primul rând rădăcină, iar Unirea Principatelor Romane la 24 ianuarie 1859rădăcina îţi conferă identitate. Cu ea te legitimezi în faţa celorlalte naţii ale planetei şi tot cu ea cobori, la soroc, în pământul din care teai înălţat odinioară.
Apartenenţa la un anumit neam nu este opţională, ci un dat. Poţi trăi în mijlocul altor popoare, însă vei rămâne întotdeauna ceea ce eşti prin naştere. Naţionalitatea e una singură, iar tu, embrion abia expulzat din scutul placentar, n-ai niciun cuvânt de spus în dobândirea ei.
    Te trezeşti cu ea - şi gata!
Aşa cum un stat se menţine prin aportul locuitorilor săi, tot astfel şi locuitorii dăinuiesc prin existenţa statului. Complexă, ancestrală şi mereu consolidată în timp, această legătură funcţionează ca un gest reflex de mare profunzime şi intensitate, constituind de altfel temelia edificiului statal.
Ca să ajungă la condiţia de astăzi, de Stat Naţional Unitar Suveran şi Indivizibil, România a făcut, de-a lungul veacurilor, nenumărate jertfe.
Înaintaşii au găsit în ideea unităţii acel vector sublim ce le-a ghidat şi motivat acţiunile, consacrate idealului suprem al românilor - reîntregirea - faptele precursorilor au culminat cu două izbânzi cruciale ale istoriei noastre: Unirea Principatelor (1859) şi mai apoi, în 1918, Unirea Transilvaniei cu patria-mamă.
Pentru noi, importanţa celor două evenimente este covârşitoare. Fiecare din ele a marcat un salt uriaş în afirmarea şi fortificarea specificului autohton, a prezenţei neîntrerupte în spaţiul strămoşilor getodaci. Popor defensiv prin vocaţie, românii s-au păstrat în matca paşnică a contactelor cu alte etnii, care au aflat aici împrejurări prielnice de viaţă şi de exprimare a propriei identităţi.
La 24 ianuarie 2019 aniversăm 160 de ani de la Unirea Principatelor. Din acel moment fast, ritmul organic al României s-a accelerat, graţie impresionantelor reforme iniţiate de providenţiala personalitate care a fost Alexandru Ioan Cuza. Cu spiritul său sistematic, dublat de o energie proverbială, el a urnit ţara din încremenire, deschizându-i larg porţile spre evoluţie şi modernizare.
Ca anvergură şi consecinţe, transformările structurale operate de Alexandru Ioan Cuza nu suportă comparaţii. Marele domnitor a simţit din plin pulsul vremii sale şi a activat cu o voinţă şi cu o rapiditate devenite legendare.
Deşi domnia i-a fost curmată brusc, Alexandru Ioan Cuza rămâne în cronica neamului ca un reper fundamental, din care îşi trage seva România de azi – Stat Naţional Suveran Unitar şi Indivizibil - patrie comună a tuturor cetăţenilor ei.

Ştefan DUMITRESCU

ANPR


COMUNICAT A.N.P.R.

     In fiecare an la 15 ianuarie, in plin anotimp de iarna, poetul Mihai Eminescu renaste in sufletul romanilor de pretutindeni.
     Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania (ANPR), organizatie filantropica, cultural si de atitudine civica care lupta pentru drepturile fundamentale ale pensionarilor, varstnicilor si ale tuturor categoriilor defavorizate, important segment al societatii civile romanesti, sarbatoreste azi, 15 ianuarie 2019, 169 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (1850-2019). Cu acest prilej am adunat in inimi si in minti 169 de garoafe impreuna cu sufletele noastre si cu focul solar ce salasluieste in noi sa i le inchinam lui care lumineaza in pulbere de stele inaltarea poporului romanAniversare Eminescu 15 ianuarie 2019.
Sub semnul Luceafarului, in lumina razelor sale nepieritoare, Romania si poporul roman, traitor pe aceste meleaguri, intampina anul 2019 cu noi sperante de mai bine.
     Eminescu – acest ganditor genial – acest domnitor al limbii romane, care si-a facut din cuvant locul existentei sale si s-a preschimbat in cuvant ca sa poata supravietui si dainui in fiecare dintre noi si din generatiile viitoare, cat va exista Romania, va lasa o dara sonora de foc pe traictoria cosmica, dand o lectie de constructie umanitatii.
Sarbatorim azi 169 de ani de la nasterea poetului iar poporul roman peste doua milenii de la crestinare si de la intrarea sa in randul popoarelor civilizate din Europa.
Limba romana este semnul sfant al botezului nostrum ca neam crestin orthodox, iar acest semn, graiul neamului nu piere, el va exista cat si neamul romanesc.
     Mihai Eminescu a marcat destinul limbii romane prin toata activitate sa de poet si prozator romantic de talie europeana si universal, dar si prin activitatea de om politic si publicist. El a facut o sinteza a eforturilor inaintasilor in domeniul limbii si literaturii artistice romanesti, opera pe care ancorand-o in prezentul sau, a proiectat-o peste generatii.
In domeniul cultural Eminescu se inscrie intr-o bogata traditie incepand cu folclorul romanesc pe care il considera „un izvor pururi reintineritor” pentru literatura culta.
Miracolul eminescian in dobandirea unei limbi literare proaspete si noi in acelasi timp, consta in faptul ca: „I-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sulfa duhul ei” afirma Tudor Vianu.
Opera eminesciana este strabatuta de o stare de spirit specific romaneasca, exprimata prin acel inefabil „dor nemarginit” existent si in folclorul nostrum si care intruneste atat bucurie, tristete si durere, placer cat si speranta. Aceste calitati sufletesti sunt menite sa sustina si sa stimuleze capacitatea uimitoare de intelepciune si rabdare cu ajutorul carora romanul a supravietuit de-a lungul istoriei sale involburate.Aniversare Eminescu 15 ianuarie 2019
Dorul ce strabate opera eminesciana unificand-o pe dinauntru, atinge apogeul in poezia „Doina” scrisa in 1883 ultimul sau mesaj literar si politic. Poezia a fost citita de Eminescu la Junimea din Iasi cu doar doua saptamani inainte de imbolnavirea grava ce i-a cauzat, dupa cinci ani de suferinta, moartea, nu insa si pierirea.
Deviza lui Eminescu devenita memorabila in toata activitatea sa, asa cum marturisea Ioan Slavici, era „Cultura este puterea popoarelor” iar articolul scris impreuna cu alti colegi de redactie intitulat „Misiunea noastra ca stat” dovedeste dragostea de tara si incredera in viitorul ei.
Sa facem si noi un legamant azi cand 169 de ani de la nasterea poetului national ca vom urma neabatut programul publicat de Eminescu in ziarul Timpul din 17 decembrie 1881.
Chestiunea de capetenie pentru istoria si continuitatea de dezvoltare a acestei tari este ca „elemental romanesc sa ramana cel dominant”, ca el sa dea tiparul acestei forme de stat – republica – si limba lui, inclinarile lui oneste si generoase, bunul simt cu un cuvant, geniul lui sa ramana si pe viitor norma de dezvoltare a tarii.

Stefan Dumitrescu - Presedinte ANPR

Filiale ANPR
Filiala ANPR Campia Turzii
Filiala ANPR Brasov
Parteneri ANPR
CARP Umanitatea
Asociatia Reintregirea Patriei
Federatia forumul Democrat Solidaritatea Romaneasca
ANCERM
ANPR Condor
ARPIA
ROMEXPO partener ANPR la Senior Expo 2017
Linkuri utile

CNPAS
Casa Nationala de Pensii
si Alte Drepturi de
Asigurari Sociale

CNAS
Casa Nationala de
Asigurari de Sanatate

ANAF
Agentia Nationala de Administratie Fiscala

Presedintia Romaniei
Presedintia Romaniei

Guvernul Romaniei
Guvernul Romaniei

 

Copyright@2012 - Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR