COMUNICATE A.N.P.R. in anul 2016
COMUNICAT PRESA
ROMÂNI DE PRETUTINDENI, CETĂŢENI AI CAPITALEI,
Ne mai despart câteva zile de 1 Decembrie 2016, Ziua Naţională a României.
Acum 98 de ani – la 1 Decembrie 1918 – prin voinţa lui Dumnezeu şi a Marii Adunări Naţionale din 1918, de la Alba Iulia, a fost făurită România Mare, act crucial în destinul tuturor românilor, prefaţat de alte două momente de importanţă istorică, unirea Basarabiei cu România la 27 martie / 9 aprilie 1918 şi cea a Bucovinei de la 15/28 noiembrie 1918.
Onoraţi concetăţeni,
Constatăm că aniversarea celor 98 de ani de la alcătuirea României Mari între graniţele sale fireşti - de la Nistru până la Tisa, Dunăre şi Marea Neagră - este aproape ignorată de clasa politică românească. Sărbătoarea Naţională a României, 1 Decembrie, a fost şi este extrem de puţin mediatizată în ultimii 27 de ani de zile.
Cu acest prilej Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (ANPR), organizaţie caritabilă, socio-culturală, patriotică şi de atitudine civică împreună cu Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România (ANPR-Condor) și Asociația Română pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA) vă îndeamnă să fiţi mândri că sunteţi martorii unui asemenea moment măreţ şi să vă amintiţi că înaintaşii noştri – zecile de mii de soldaţi anonimi, ţăranii, meseriaşii, muncitorii, intelectualii, preoţii din întreg rotundul românesc şi elita politicienilor de la început de secol - s-au dedicat cu toată priceperea, dăruirea şi puterea de muncă înfăptuirii Statului Naţional Unitar Român, aşezat între graniţele strămoşeşti aşa cum l-au visat dintotdeauna generaţiile care i-au precedat.
Să găsim cele mai adecvate modalităţi de sărbătorire sinceră, demnă şi amplă a marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918.
Cetăţeni,
Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România va cheamă cu mic cu mare să fim împreună la marcarea clipei rememorative, joi 1 Decembrie 2016, la statuia gloriosului domnitor Mihai Viteazul de la Universitate. Vă aşteptăm să depuneţi o floare alături de noi la statuia întâiului unificator de ţară, Mihai Viteazul, locul de unde acum 98 de ani le-au vorbit bucureştenilor cei patru soli din Transilvania însărcinaţi să aducă Regelui Ferdinand, actul Unirii celei Mari.
Preşedinte ANPR
Ştefan Dumitrescu
COMUNICAT
EXCURSIE COT COVASNA
30 DECEMBRIE 2016 ORA 8.00
TRASEUL DUS: PLECAREA DIN ȘTIRBEI VODĂ NR. 99
BUCUREȘTI - PREDEAL - CABANA „TREI BRAZI” (la cabană se servește masa) - BRAȘOV - COVASNA.
31 DECEMBRIE 2016
ORA 10.00 - ÎN DIMINEAȚA ULTIMEI ZILE A ANULUI PLIMBARE LA „VALEA ZÂNELOR”
ORA 21.00 - MASA FESTIVĂ - „NOAPTEA DINTRE ANI” PETRECERE, MUZICĂ ȘI VOIE BUNĂ,
GLUME, BANCURI, DISTRACȚIE.
ORA 24.00 - DISCURSUL PREȘEDINTELUI CARP
01 IANUARIE 2017
ORA 14.00 - CIORBA DE POTROACE
PROGRAM LIBER - VIZITARE STAȚIUNE
02 IANUARIE 2017
TRESEU ÎNTORS: PLECARE LA ORA 9.00 PE TRASEUL
COVASNA -BRAN- TÂRGOVIȘTE - BUCUREȘTI
-
GHID ȘI PREZENTATOR: MARCEL HOROBEȚ
-
CONTRIBUȚIE - 350 LEI ______Tel: 0723.596.277
|
Cu ocazia „ZILEI INTERNAŢIONALE A VÂRSTEI A TREIA” sărbătorită ca în fiecare an la 1 Octombrie 2016, CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA adresează tuturor pensionarilor, persoanelor de vârsta a treia, membrilor, simpatizanţilor şi susţinătorilor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor
şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul: "LA MULŢI ANI!"
Preşedinte A.N.P.R.
Ştefan DUMITRESCU |
ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA
ASOCIAȚIA CARP UMANITATEA BUCUREȘTI
organizează EXCURSIE în perioada
30 SEPTEMBRIE - 03 OCTOMBRIE 2016
la COT COVASNA
ZIUA MONDIALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE
PLECAREA 30 SEPTEMBRIE 2016 ORA 8.00 PE TRASEUL
BUCUREȘTI - POSADA (vizitareA Muzeului Cinegetic) - BRAȘOV - POIANA BRAȘOV - COVASNA.
1 OCTOMBRIE 2016
ORA 8.00 - CAFEA LA CLUBUL COT COVASNA
ORA 9.00 - PLECARE VIZITARE STAȚIUNEA TUȘNAD BĂI
ȘI A LACULUI SFÂNTA ANA
ORA 18.00 - DISCURSUL PREȘEDINTELUI CARP
PRIVIND IMPORTANȚA ZILEI DE 1 OCTOMBRIE,
MASA FESTIVĂ - PETRECERE ȘI VOIE BUNĂ,
MUZICA ANILOR 60-90, CONCURS DE DANS,
GLUME, BANCURI, DISTRACȚIE,
PREZENTATOR MARCEL HOROBEȚ
2 OCTOMBRIE 2016
PROGRAM LIBER - VIZITARE STAȚIUNEA COVASNA
3 OCTOMBRIE 2016
ORA 9.00 - PLECARE PE TRASEUL
COVASNA -BRAȘOV- PREDEAL - BUCUREȘTI
CONTRIBUȚIE EXCURSIE - 250 LEI
Tel: 021.316.24.78; 021.316.24.79
https://www.facebook.com/groups/carp.umanitatea/
|
COMUNICAT PRESA
Serbările Naţionale Ţebea 2016 dedicate împlinirii a 144 de ani
de la trecea în nefiinţă a conducătorului moţilor în
Revoluţia de la 1848 din Transilvania, Avram Iancu
Serbările Naţionale de la Ţebea, închinate memoriei lui Avram Iancu – Craisorul Muntilor, au avut loc duminică 11 septembrie 2016. Ceremonialul public s-a desfăşurat în Complexul Istoric din localitatea Ţebea, în comuna Baia de Criş, şi a debutat cu o ceremonie de depunere de coroane la mormântul Crăişorului şi cu slujba de pomenire a Eroului Naţional Avram Iancu. La ora 11.30 au avut loc discursurile și mesajele autorităților, apoi, prin dreptul Complexului Istoric, a defilat Garda de Onoare. La aceaste serbari a participat si o delegatie a Asociatiei Nationale a Pensionarilor din Romania de la Bucuresti si din filialele din cateva judete condusa de presedintele Stefan Dumitrescu.
Începând cu ora 14.30, a avut loc un spectacol folcloric care a adus pe scena evenimentului reprezentanţi de seamă ai cântecului popular românesc printre care amintim pe: Nicolae Furdui Iancu, Mariana Deac, Sava Negrean Brudașcu, Traian Jurchela, Veta Biriș, Mariana Anghel, Gheiorghe Roșoga, Matilda Pascal Cojocărița, Cristian Pomohaci, Mirela Mănescu și Radu Ciordaș. De asemenea, alături de numele consacrate ale folclorului au evoluat: Bogdan Toma, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari și alții. Aranjamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” dirijată de prof. Gheorghe Cîlțea.
Organizatorii Serbărilor Naţionale de la Ţebea au fost ca in fiecare an Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.
COMUNICAT DE PRESA
Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania si Asociatia Crestina „Sfantul Arhanghel Mihail” a organizat in ziua de marti 06 septembrie 2016, orele 13.00, la Sala de Conferinte ANPR din Splaiul Independentei, nr. 2K, sc. 1, etaj 4, sector 3, Bucuresti o Conferinta legata de rememorarea zilelor de:
- 26 - 28 iunie 1940: Notele ultimative ale U.R.S.S. - Cedarea Moldovei dintre Nistru si Prut, a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta;
- 30 august 1940: Dictatul de la Viena - Cedarea partii de Nord-Vest Transilvaniei;
- 07 septembrie 1940: Tratatul de la Craiova - Cedarea Cadrilaterului
La Conferinta au sustinut alocutiuni asupra acestor teme urmatoarele personalitati ale istoriei si culturii romanesti.
Dezbaterea a fost urmata de un moment literar-artistic realizat de binecunoscute personalitati ale scenei si artei romanesti.
Presedinte A.N.P.R. Presedinte Asociatia Crestina Sf. Arhanghel Mihail
Stefan DUMITRESCU Mihai SPIRACHE
COMUNICAT
Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Creştină „Sfântul Arhanghel Mihail” a organizat în ziua de 23 august 2016 orele 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei, nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, o conferinţă legată de rememorarea zilelor de:
23 august 1939: - 77 DE ANI DE LA SEMNAREA PACTULUI RIBBENTROP - MOLOTOV şi
23 august 1944: - 72 ANI DE LA ÎNTOARCEREA ARMELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI ŞI CAPITULAREA NECONDIŢIONATĂ ÎN FAŢA U.R.S.S.
La Conferinţă au ţinut alocuţiuni asupra acestor teme personalităţi ale culturii şi literaturii româneşti care vor trece în revistă „Pactul Ribbentrop Molotov. Conţinut. Consecinţe”; „Situaţia de pe front. Contextul geo-militaro-politic în care a fost dată lovitura de stat de la 23 august 1944. Întoarcerea armelor. Capitularea necondiţionată”; „Consecinţele capitulării necondiţionate şi a ocupării României de către armatele U.R.S.S.”
Dezbaterea a fost urmată de un moment literar-artistic realizat de binecunoscute personalităţi ale scenei şi artei româneşti.
Ştefan DUMITRESCU Mihai SPIRACHE
Preşedinte A.N.P.R. Preşedinte As. Creştină Sf. Arhanghel Mihail
23 AUGUST 1944 - O ZI CONTROVERSATĂ
ÎN ISTORIA ROMÂNIEI
Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumită şi Actul de la 23 august 1944) a fost acţiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi Conducătorul Statului, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu şi de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.
Numit de regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 ca prim-ministru al României, Antonescu a fost demis după 4 ani de regele Mihai prin decret regal la 23 august 1944 şi arestat. Acest act a pus capăt puciului lui Ion Antonescu de la 6 septembrie 1940 în urma căruia acesta s-a auto-intitulat „Conducător al Statului” şi şi-a atribuit puteri dictatoriale. Regimul Antonescu a instituit un regim de dictatură în România, s-a aliat puterilor Axei într-un război dezastruos pentru România, refuzând să se supună cererii regale din 1944 de semnare imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică, trecerea ţării şi Armatei române de partea Aliaţilor şi încetarea războiului împotriva acestora.
În situaţia în care Armata Roşie invadase deja nord-estul României încă din luna martie 1944, deconectarea de puterile Axei şi semnarea imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică devenise o necesitate urgentă şi vitală. Actul de la 23 august 1944 a fost programat sub auspiciile regale de către o coaliţie formată din partidele democratice interbelice (liberal, ţărănist şi social-democrat şi partidul comunist, aliate în Blocul Naţional Democrat), cu colaborarea unor ofiţeri superiori ai armatei, precum generalii Constantin Sănătescu, Aurel Aldea, Ion Negulescu ş.a.
În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, a declarat încetarea unilateral a războiului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei şi Ungariei. Acordul de Armistiţiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit şi URSS-ului, pe de o parte şi guvernul României, pe de altă parte, nu a fost însă semnat, la Moscova, decât pe 12 septembrie 1944, astfel că timp de trei săptămâni, România a fost încă socotită ca un inamic de către Aliaţi, deşi prin actul de la 23 august 1944 întorsese déjà armele contra puterilor Axei. În cadrul Acordului de Armistiţiu de la 12 septembrie 1944, au fost stabilite modalităţile politice de guvernare a României precum şi plata de despăgubiri materiale URSS-ului în valoare de 300 milioane de dolari defalcate pe 6 ani, sub formă de bunuri. Alte rezultate ale loviturii de stat de la 23 august 1944 au fost retrocedarea Transilvaniei de Nord României şi definitivarea cedării Cadrilaterului Bulgariei, a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord Uniunii Sovietice şi accelerarea înaintării Aliaţilor către graniţele Germaniei, cu aportul armatei române, care a participat la operaţiunile din 1944 contra Germaniei naziste pe teritoriul ţării sale, precum şi la cele de pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei până la sfârşitul războiului.
COMUNICAT
Asociatia Naţională a Pensionarilor din România, Asociația Națională a Parașutiștilor din România - Condor şi Asociaţia Creştină „Sfântul Arhanghel Mihail” a organizat în ziua de 9 august 2016, o serie de evenimente omagiale legate de împlinirea a 415 ani de la moartea martirică a marelui Voievod şi Domn MIHAI VITEAZUL ÎNTREGITORUL.
Începând cu ora 9.00, la Sfânta Biserică Mihai Vodă, ctitoria vrednicului de pomenire domn, a avut loc slujba de pomenire a celui căzut la data de 9 august 1601 urmată apoi, de la ora 11.00, de depunerea unor coroane de flori la statuia Domnului Mihai Viteazul de la Universitate.
La ora 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, a avut loc o masă rotundă cu tema „9 august 1601 - 415 ANI DE LA MOARTEA MARTIRICĂ A DOMNULUI MIHAI VITEAZUL, DOMNUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, AL ARDEALULUI ŞI A TOATĂ ŢARA MOLDOVEI” unde şi-au expus punctul de vedere numeroase personalităţi cunoscute ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, membri ai asociaţiilor noastre, simpatizanţi, care au ţinut alocuţiuni asupra unor teme definitorii privitoare la viaţa şi domnia marelui voievod şi domn.
Ştefan DUMITRESCU Gheorghe Iancu Mihai SPIRACHE
Preşedinte A.N.P.R. Preşedinte ANPR Condor Preşedinte ACSAM
VOIEVODUL MARTIR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU 302 de ani de la moartea sa la 15 august 1714
Plenipotentiarul venetian la Tarigrad, Andrea Memno, a fost de fata in 15 august 1714, la scena executiei lui Constantin Brancoveanu Voda si a membrilor familiei sale ucisi din porunca sultanului Ahmed. In scrisoarea sa catre dogele Venetiei, plenipotentiarul sau raporteaza astfel:
Duminica 15 august 1714 de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Vlahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care-i era vistier. Iata cum s-a facut:
Inca de dimineata Sultanul Ahmed se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul Jalikiacs pe canalul Marii Negre, in fata careia era o mica piata, unde au adus pe Brancoveanu Voievod, pe cei patru baieti ai lui si pe vistierul Vacarescu, i-au pus in genunchi unul langa altul la oarecare departare, un gade le-a scos caciulile din cap si Sultanul i-a mustrat facandu-i haini. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
Inainte de a se ridica securea asupra capului lor fura intrebati daca voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati. Glasul cel inabusit de credinta al batranului Brancoveanu rasuna si zise inspaimantat de aceasta insulta:
"Fiii mei! Iata, toate avutiile si tot ce am avut am pierdut; sa nu ne pierdem insa si sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte. Priviti la Hristos Mantuitorul nostru cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit; credeti tare intru aceasta si nu va miscati nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta."
La aceste cuvinte Ahmed se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele. Gadele infiorator, ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant. Apoi se incepu cu uciderea copiilor. Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnului, Beizadea Mateias, numai de 16 ani, acesta se ingrozi de spaima; sarmanul copilas, vazand atata sange de la fratii lui si de la Vacarescu, se ruga de Sultan sa-l ierte, fagaduindu-i ca se va face turc. Insa parintele sau, Domnul, al carui cap cazu in urma, infrunta pe fiul sau si zise: "Mai bine sa mori in legea crestineasca, decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Iisus Hristos pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant!
Copilasul asculta si ridicand capul, cu glas ingeresc zise gadelui: "Vreau sa mor crestin. Loveste!"
In urma ucise si pe Brancoveanu.
O Doamne! O Doamne! Pana-mi tremura cand va scriu Excelenta. Ceea ce am vazut ... Ma intreb: putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Mateias tanar tinerel, rostogolindu-se pe jos, langa capul parintelui sau care se apropiase de-al copilului ... parea a-l imbratisa...
Gadele stropit de sangele crestinesc, face un salut Sultanului Ahmed si se retrage. Sultanul insotit de plenipotentiarii Germaniei, Rusiei, Angliei se ridica sa plece. Vazandu-ma cu ochii inlacrimati spuse Sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit...
Ziua Aviaţiei, sărbătorită la Monumentul Eroilor Aerului
Ziua Forțelor Aeriene Române, a fost sărbătorită în Capitală cu o paradă a avioanelor.
De Ziua Aviației Române, peste 30 de aeronave militare au survolat cerul Bucureștiului. Zgomotul elicopterelor Puma sau al supersonicelor MiG 21 au scos oamenii în stradă, la paradă.
Foarte mulți oameni au venit pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală să vadă trecerea în zbor a celor 36 de aeronave aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și SRI-ului. Au zburat și 15 elicoptere, printre care și noile modele Puma navalizate, produse la Brașov, avioanele de antrenament ale școlii de aviație și bătrânele MiG-uri 21 Lancer.
În toate bazele aeriene din țară s-au desfășurat ceremonii emoționante, s-au depus coroane în cinstea eroilor și s-au organizat expoziții și demonstrații de zbor.
Zborurile au fost pregătite minuțios, când baza aeriană 90 de transport de la Aeroportul Otopeni și-a deschis porțile pentru vizitatori. Acolo au fost expoziții și alte zboruri demonstrative.
Forțele aeriene române sărbătoresc peste 100 de ani de tradiție. Sărbătoarea de anul viitor se anunță una și mai spectaculoasă pentru că până atunci, în România vor ajunge și primele șase supersonice F-16, dintre cele 12 cumpărate din Portugalia.
Sărbătoarea piloților s-a încheiat pe 23 iulie, la Câmpia Turzii, unde a fost pregătit un spectacol al parașutiștilor.
Primul corp al aviației române a fost înființat în anul 1915, așadar anul trecut piloții au sărbătorit și 100 de ani de existență. Până în 1964, această sărbătoare era programată pe data de 17 iunie, atunci când Aurel Vlaicu a pilotat un aparat de zbor produs chiar de el pe deasupra Bucureștiului. Apoi această sărbătoare a fost mutată pe 20 iulie, odată cu sărbătoarea Sfântului Ilie care este și ocrotitorul piloților români.
COMUNICAT
ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA (ANPR), preşedinte - Ştefan Dumitrescu, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU PROPAGANDA ŞI ISTORIA AERONAUTICII (ARPIA), preşedinte – general (r) Ioan Rus, ARPIA BUCUREŞTI, preşedinte - general (r) Constantin Mereu, ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PARAŞUTIŞTILOR DIN ROMÂNIA „Condor”, preşedinte - comandor (r) Gheorghe Iancu, FUNDAŢIA „GRIGORE BAŞTAN”, președinte – Valentina Baștan au organizat Simpozionul intitulat: „Glorie Aripilor Româneşti” cu ocazia sărbătoririi „Zilei Aviaţiei Române şi a Patronului Spiritual Sfântul Ilie” precum şi a 106 ani de aviaţie militară în România ce s-a desfăşurat în 14 iulie la sediul Asociaţiei Naţionale a Parașutiștilor din România. S-au ţinut discursuri de evocare a trecutului şi evoluţia aviaţiei româneşti, s-au oferit diplome pentru cei care au contribuit la dezvoltarea aripilor româneşti.
Mesajul președintelui ARPIA cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviației Române
Ne aflăm în anul când s-au împlinit 110 ani, la 18 martie 2016, de la primul zbor cu un avion ce avea la bord propriile mijloace de decolare și deplasare în spațiu, efectuat de românul Traian Vuia, la Montesson. Cu acel prilej și acum, de Ziua Aviației se constată acțiuni de anvergură în cinstirea și omagierea unor personalități/evenimente, în susținerea programelor prin care s-a dezvoltat cunoașterea contribuției românilor la afirmarea aviației.
ARPIA și-a dovedit disponibilitatea pentru dezvoltarea relațiilor cu toate asociațiile din țară și din Europa ce au obiective și scopuri similare, - promovarea imaginii Forțelor Aeriene și a Aviației în general. Acesta este principalul argument, pentru care, cu zece ani în urmă asociația a devenit membră a Parteneriatului European al Asociațiilor Aeronautice.
Afirmarea asociației se înscrie în acest proces a cărei evoluție a fost larg, dar sprijinit de toate filialele, de generațiile de piloți, ingineri, navigatori, tehnicieni și ofițeri de stat major, meteorologi, specialiști în echipamente de asigurare, IT și organisme aviatice.
Programelor de cunoaștere a fenomenului aeronautic, tradițiilor, istoriei, evoluției aviației și contribuției românilor în afirmarea aeronauticii mondiale, a progresului în domeniul învățământului şi obținerea utilității publice a ARPIA, s-au realizat pași importanți în omagirea unor momente și personalități cu demersuri pentru interesul unor colectivități de oameni, față de istoria aeronauticii române, în țară și peste granițe.
Realismul implicării membrilor asociației, experiența și expertiza acestora au fost dovedite cu diferite ocazii, aducându-le aprecieri, respect, prețuire, încredere și simpatie.
Asociația va continua să-și aplice scopul și obiectivele sale, referitor la informarea publicului şi dezvoltarea cunoştinţelor despre aeronautica, propaganda şi organizarea manifestărilor ce privesc istoria, cultura şi arta zborului, orientarea profesională a tinerilor şi implicarea lor în domeniu, promovarea şi susţinerea imaginii Forţelor Aeriene și Aviaţiei Române, reprezentarea şi protecţia socială a aviatorilor.
ARPIA prin întreaga sa activitate, se străduiește și reușește să revitalizeze istoria și trecutul glorios al aviatorilor, al tuturor românilor și eroilor lor, căzuți la datorie, în toate războaiele de ieri și de azi, pe toate văzduhurile din țară și din străinătate.
Se cuvine ca acum, să aducem în atenția contemporaneității și să omagiem jertfa tuturor acelora care au slujit ţara pentru menţinerea cerului liber şi apărarea spaţiului aerian, au instruit noi generaţii de aviatori şi afirmarea internațională a aviaţiei române.
Adresez felicitări, tuturor celor care au contribuit la afirmarea Aviației și Armatei României, urări de succes celor care au participat și susțin împlinirea actului de cultură aviatică, prezentarea veridică a istoriei şi contribuţiei românilor la dezvoltarea aeronauticii.
La frumoasa aniversare a aviației române, urez tuturor multă sănătate, noi împliniri, fericire și prosperitate alături de cei dragi.
La mulți ani!
General (rtr) IOSIF RUS
președinte Asociația Română pentru
Propaganda și Istoria Aeronauticii
COMUNICAT DE PRESA
Stimați membrii ai Asociației Naționale a Pensionarilor din Romania, domnilor membrii ai Consiliului Director, dragi pensionari, Sfintele Sărbatori Pascale să vă inunde sufletele de pace și bucurie, să vă umple casele de lumină și să vă aducă aproape de cei dragi!
PAȘTE FERICIT!
HRISTOS A ÎNVIAT!
Președinte ANPR
Ștefan DUMITRESCU
Consiliul director al Asociatiei Nationale a Pensionarilor din Romania cu ocazia intampinarii Sfintelor Sarbatori ale Pastelui, a organizat programul social intitulat „LUMINA PENTRU TOTI” ce s-a desfasurat in perioada 20 - 28.04.2016 la sediul central al A.N.P.R. din Str. Splaiul Independentei nr. 2K, scara 1, etajul 4, sector 3, Bucuresti, interfon 02.
Programul social a constat in oferirea catre membrii A.N.P.R. si catre persoanele defavorizate incluse in acest program, pachete continand produse alimentare.
Fara indoiala toate aceste daruri nu ar fi fost posibile fara ajutorul sponsorilor nostri generosi, SC AGRICOLA SA, SC ORKLA FOODS ROMANIA SRL, SC ULKER SA si SC GOODMILLS ROMANIA SA, carora le multumim pe aceasta cale.
COMUNICAT
Casa de Ajutor Reciproc a
Pensionarilor „Umanitatea” |
Asociația Națională a
Pensionarilor din România |
Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Umanitatea” Bucureşti şi Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România vor organiza, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, în perioada 7-9 martie 2016, o excursie la Covasna, cu cazare la Vila CARP.
Cu această ocazie se vor vizita obiective turistice din zonele ce acoperă traseul excursiei, se va organiza o masă festivă de 8 martie, se va efectua o tombolă în care se vor da premii şi se va petrece la seratele dansante ce se vor desfăşura în locaţia respectivă.
Aşadar, dragii noştri pensionari, vă aşteptăm să petrecem împreună cu muzică şi voie bună!
Preşedinte C.A.R.P. Preşedinte A.N.P.R.
“Umanitatea”Bucureşti Ştefan Dumitrescu
Stelian Enache
|
COMUNICAT
Cu ocazia Zilelor de Dragobete și 1 Martie ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA împreună cu ASOCIAȚIA CREȘTINĂ „SFÂNTUL ARHANGHEL MIHAIL” au organizat vineri 26 februarie 2016, orele 14.00 un program socio-cultural intitulat „ARMONII DE PRIMĂVARĂ” adresat doamnelor și domnișoarelor cât și tuturor pensionarilor Capitalei.
Cu această ocazie au cântat copiii de grădiniță ai prof. Camelia Stancu, ing. Adrian Pușcaș - pian, maeștrii Valentin Albeșteanu la vioară, Valentin Cucu - pian, cvartetul ANIMA, au recitat actorii Afrodita Androne și Florin Nan.
Amfitrionii manifestării artistice, președintele A.N.P.R. - Ștefan Dumitrescu și președintele A.C.S.A.M. – Mihai Spirache au ținut alocuțiuni despre semnificația Dragobetelui și Mărțișorului între tradițiile și obiceiurile românești.
Manifestarea s-a derulat la Sala A.G.I.R.din București.
Preşedinte ANPR Președinte ACSAM
Ştefan Dumitrescu Mihai Spirache
COMUNICAT DE PRESÃ
ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA a oferit membrilor săi, cât și tuturor pensionarilor Capitalei în data de 24 februarie 2016, la sala Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” din str. Schitu Măgureanu, nr. 4, sector 5 (la Podul Izvor vis-a-vis de Teatrul Bulandra) un CONCERT DE MUZICĂ POPULARĂ susţinut cu titlu gratuit de tineri solişti ai Şcolii Populare de Artă Bucureşti – clasa prof. Ana Piuaru cu ocazia zilei de Dragobete și de 1 Martie - Ziua Mărţişorului.
În deschiderea spectacolului au susţinut un recital îndrăgiţii instrumentişti şi solişti vocali ai Ansamblului Folcloric profesionist „Cununa Carpaţilor”.
Preşedinte ANPR
Ştefan DUMITRESCU
COMUNICAT 15 ianuarie 2016
In fiecare an la 15 ianuarie, in plin anotimp de iarna, poetul Mihai Eminescu renaste in sufletul romanilor de pretutindeni.
Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania (ANPR), organizatie filantropica, cultural si de atitudine civica care lupta pentru drepturile fundamentale ale pensionarilor, varstnicilor si ale tuturor categoriilor defavorizate, important segment al societatii civile romanesti, sarbatoreste azi, 15 ianuarie 2016, 166 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (1850-2016). Cu acest prilej am adunat in inimi si in minti 166 de garoafe impreuna cu sufletele noastre si cu focul solar ce salasluieste in noi sa i le inchinam lui care lumineaza in pulbere de stele inaltarea poporului roman.
Sub semnul Luceafarului, in lumina razelor sale nepieritoare, Romania si poporul roman, traitor pe aceste meleaguri, intampina anul 2016 cu noi sperante de mai bine.
Eminescu – acest ganditor genial – acest domnitor al limbii romane, care si-a facut din cuvant locul existentei sale si s-a preschimbat in cuvant ca sa poata supravietui si dainui in fiecare dintre noi si din generatiile viitoare, cat va exista Romania, va lasa o dara sonora de foc pe traictoria cosmica, dand o lectie de constructie umanitatii.
Sarbatorim azi 166 de ani de la nasterea poetului iar poporul roman peste doua milenii de la crestinare si de la intrarea sa in randul popoarelor civilizate din Europa.
Limba romana este semnul sfant al botezului nostrum ca neam crestin orthodox, iar acest semn, graiul neamului nu piere, el va exista cat si neamul romanesc.
Mihai Eminescu a marcat destinul limbii romane prin toata activitate sa de poet si prozator romantic de talie europeana si universal, dar si prin activitatea de om politic si publicist. El a facut o sinteza a eforturilor inaintasilor in domeniul limbii si literaturii artistice romanesti, opera pe care ancorand-o in prezentul sau, a proiectat-o peste generatii.
In domeniul cultural Eminescu se inscrie intr-o bogata traditie incepand cu folclorul romanesc pe care il considera „un izvor pururi reintineritor” pentru literatura culta.
Miracolul eminescian in dobandirea unei limbi literare proaspete si noi in acelasi timp, consta in faptul ca: „I-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sulfa duhul ei” afirma Tudor Vianu.
Opera eminesciana este strabatuta de o stare de spirit specific romaneasca, exprimata prin acel inefabil „dor nemarginit” existent si in folclorul nostrum si care intruneste atat bucurie, tristete si durere, placer cat si speranta. Aceste calitati sufletesti sunt menite sa sustina si sa stimuleze capacitatea uimitoare de intelepciune si rabdare cu ajutorul carora romanul a supravietuit de-a lungul istoriei sale involburate.
Dorul ce strabate opera eminesciana unificand-o pe dinauntru, atinge apogeul in poezia „Doina” scrisa in 1883 ultimul sau mesaj literar si politic. Poezia a fost citita de Eminescu la Junimea din Iasi cu doar doua saptamani inainte de imbolnavirea grava ce i-a cauzat, dupa cinci ani de suferinta, moartea, nu insa si pierirea.
Deviza lui Eminescu devenita memorabila in toata activitatea sa, asa cum marturisea Ioan Slavici, era „Cultura este puterea popoarelor” iar articolul scris impreuna cu alti colegi de redactie intitulat „Misiunea noastra ca stat” dovedeste dragostea de tara si incredera in viitorul ei.
Sa facem si noi un legamant azi cand 166 de ani de la nasterea poetului national ca vom urma neabatut programul publicat de Eminescu in ziarul Timpul din 17 decembrie 1881.
Chestiunea de capetenie pentru istoria si continuitatea de dezvoltare a acestei tari este ca „elemental romanesc sa ramana cel dominant”, ca el sa dea tiparul acestei forme de stat – republica – si limba lui, inclinarile lui oneste si generoase, bunul simt cu un cuvant, geniul lui sa ramana si pe viitor norma de dezvoltare a tarii.
Stefan Dumitrescu - Presedinte ANPR
Poezie
In fiecare din noi
A fost scris
Sa se nasca o stea pe pamant
Ca sa ne lumineze calea
Si sufletele noastre ratacite.
Sa ne poarte prin codri,
La izvoare si printre trestii
Si sa ne-nalte printre luceferi,
A fost scris
Sa se nasca un poet fara de moarte,
Cu nume doinit de izvoare,
De paduri si de vanturi,
De plopi fara sot
Si el poetul, si-a sapat numele
In fiecare dintre noi.
S.D. |
Poezie
A fost un Eminescu – o lumina!
Un geniu trist cu sufletul rebel.
Sub teiul plans, si astazi mai suspina
Cand crengile se-apleaca peste el.
Oricate flori i-am pune langa cruce
Apare-n vis, cu doina lacrimand
Si orisiunde pasii ne vor duce,
Tristetea lui ne va-nsoti in gand.
Reda-ne, Doamne, pacea si seninul,
Pe Eminescu nu-l lasa in flori;
Ca si in somn îi auzim suspinul,
Si parca-ntinde mana catre noi ...
Elena Anghel |
„TREBUIE SA FIM UN STAT DE CULTURA LA GURILE DUNARII; ACEASTA ESTE SINGURA MISIUNE A STATULUI ROMAN SI ORICINE AR VOI SA NE RISIPEASCA PUTERILE SPRE ALT SCOP PUNE IN JOC VIITORUL URMASILOR SI CALCA IN PICIOARE ROADELE MUNCII STRABUNILOR NOSTRI!” (Mihai Eminescu)
CUVANT CATRE NATIUNEA ROMANA
„STATUL NOSTRU NU ARE ALTA RATIUNE DE A FI DECAT ACEEA CA E STAT ROMANESC, DECI DEZVOLTARE ELEMENTULUI ROMANESC ESTE SI CATA SA FIE TINTA NOASTRA DE CAPETENIE!” (Mihai Eminescu)