Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR
Steagul Romaniei Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania ANPR Steagul Uniunii Europene
Prezentare Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania
Banner ANPR

COMUNICATE A.N.P.R. in anul 2019

Felicitari Craciun si Anul Nou ANPR

     Cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi Întâmpinării Anului Nou, ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA a derulat Programul Socio-Cultural „COLINDE ŞI DATINI DE CRĂCIUN” în perioada 16 - 20 decembrie 2019 la Sediul Central al A.N.P.R. din Splaiul Independenţei, nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, Bucureşti, unde s-au distribuit pachete cu produse agro-alimentare, vestimentaţie, încălţăminte.
     Realizarea acestui program socio-cultural nu ar fi fost posibilă fără sprijinul neprecupeţit al următorilor sponsori:
        
         SC ORKLA FOODS ROMANIA SRL; sigla
     
Consiliul Director al A.N.P.R., aduce mulţumiri sponsorilor în numele tuturor pensionarilor, vârstnicilor precum şi asistaţilor din centrele de asistenţă socială, a bătrânilor şi copiilor instituţionalizaţi, altor categorii defavorizate beneficiare a pachetelor primite de Crăciun.

Pachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPR
Pachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPR
Pachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPRPachete Craciun 2019 la ANPR

COMUNICAT A.N.P.R.

     Sergiu Cioiu invită pe toţi pensionarii din Bucureşti (preţ bilet pensionari de 6 lei), joi 12 decembrie 2019, sala Radio începând cu orele 19 la un recital extraordinar muzical, poetic, tandru şi ironic, în care poezia şi cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: « SERGIU CIOIU ONE-MAN-SHOW, cântece ale prezentului continuu » pe versuri de mari poeţi români (Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, George Ranetti, George Topârceanu, Miron Radu Paraschivescu şi ALEXANDRU MANDY.  
     Sergiu Cioiu, om spectacol, cu o lungă experienţă de actor-cântăret, stabilit de 37 de ani în Canada, revine periodic în ţară, toamna şi primăvara, din 2016. Artistul participă la emisiuni de televiziune, prezintă recitaluri de succes pe scenele bucureştene, şi ale unor teatre din ţară, în care îmbină cântecul cu poezia, reuşind o adevărată fuziune cu publicul spectator.
     Cunoscut interpret de muzică uşoară din anii '60, '70, ’80, Sergiu Cioiu, despre care Nichita Stanescu scria « Bucuria interpretării lui, ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea…. » a lansat mari piese de succes precum "Cântecul vântului", "Glasul tău", "Pentru cine?", "Mersi, Bécaud", "Primul loc de pe pământ", "Cred" şi  Tripticul patrimonial dedicat  operelor lui Constantin Brancuşi, dela Tg. Jiu, "Poarta sărutului", "Masa tăcerii",  "Coloana fără sfârşit".

Specacol Sala Radio Sergiu Cioiu decembrie 2019

ANPR

COMUNICAT
APEL CĂTRE NAŢIUNE
419 ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE (1600)
101 DE ANI DE LA UNIREA CEA MARE (1918)

     La 1 decembrie 2019 se împlinesc 101 de ani de la Marea Unire Întregită cu Marea Adunare Naţională Română de la Alba Iulia - moment istoric în care s-a hotărât Unirea pentru totdeauna a Ardealului, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Patria-Mamă, România. Atunci s-a reîntregit România Mare căci Bucovina şi Basarabia se alipiseră anterior la sânul Patriei!
     A fost un act de dreptate istorică pentru neamul românesc.
     Marea Unire din 1918 a fost, este şi va rămâne o sublimă pagină a istoriei neamului nostru; desăvârşirea unităţii statale româneşti nu a fost opera numai a unui partid politic, a unui guvern... EA este rodul direct al conştiinţei de neam păstrate de secole la rând în profida vitregiei vremurilor, apăsării celor trei imperii înconjurătoare, o concretizare a conştiinţei de unitate a neamului nostru.
     Remarcabila dăruire a unor fruntaşi politici români, de diverse culori şi profesii, a fost nucleul care a coagulat dorinţele partidei naţionale puternic majoritară în toate provinciile istorice româneşti! Templul României Mari a fost clădit de Marile Adunări Populare Naţionale ale românilor din toate provinciile româneşti, apăsate de jugul ţarist rus şi cel austro-ungar din Basarabia, Bucovina, Transilvania.
     La Alba Iulia au venit de-au semnat Actul Unirii 1228 delegaţi de drept, aleşii în adunările ce au avut loc în circumscripţiile electorale de atunci. Aceşti delegaţi, aceşti fii de seamă ai românilor transilvăneni, bucovineni, basarabeni au încununat, prin contribuţia lor, făurirea României Mari.
     Avem - faţă de aceşti eroi ai destoiniciei şi credinţei neamului - datorii mari şi multiple; una singură avem a o îndeplini acum, în toamnă, iarnă şi până primăvara, nemurirea numelor lor în satele şi oraşele care i-au trimis să voteze Unirea cu Ţara, fie ei ţărani, meseraşi, intelectuali, soldaţi, ofiţeri, preoţi...

Ştefan DUMITRESCU
Preşedinte A.N.P.R

Bună ţară, mulţi tâlhari

Mănoasă-i ţara ta, Române,
Mănoasă precum nu e alta:
Îi gem ogoarele de grâne,
De crapi de aur geme balta;
Ştiuleţi potop de grei ca plumbul
Îţi dăruie mereu porumbul
Se frâng de rod păduri de poame,
Podgoriile-ţi dau din plin
O-ntreagă Dunăre de vin;
Iar tu, Române... mori de foame!

Te-ai întrebat de ce, Române,
Săracă vatra ta rămâne,
Când ţara ta, atât belşug
Adună, toamna de sub plug?...
O, nu! Tu rabzi mereu şi taci,
Cu soarta-ţi vitregă te-mpaci
N-ai nici urechi, nici ochi, nici gură;
Năuc, te uiţi la cei ce fură
Şi-ncovoiat, ca toţi plugarii,
Munceşti din greu, să-ngraşi tâlharii!

Vasile MILITARU

ANPR

COMUNICAT A.N.P.R.

     Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (A.N.P.R.) a sărbătorit Ziua Internaţională a Vârstei a Treia şi împlinirea a 20 de ani de activitate în slujba pensionarilor organizând o masă festivă la Restaurantul Hanul Berarilor în ziua de miercuri 23 octombrie 2019 pentru membrii asociaţiei noastre. Cu acest prilej preşedintele A.N.P.R., domnul Ştefan Dumitrescu, în numele Consiliului Director al Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a adresat tuturor pensionarilor, persoanelor de vârsta a treia, membrilor, simpatizanţilor şi susţinătorilor ANPR un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul „LA MULŢI ANI”.

Ziua Pensionarilor 2019 si 20 de ani de activitate ANPRZiua Pensionarilor 2019 si 20 de ani de activitate ANPRZiua Pensionarilor 2019 si 20 de ani de activitate ANPR

ANPR

COMUNICAT

    ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA cu ocazia sărbătoririi la 01 Octombrie 2019 a „ZILEI INTERNAŢIONALE A VÂRSTEI A TREIA” va organiza un program social care se va derula în perioada 26.09 - 04.10.2019 la sediul A.N.P.R., între orele 11.00 - 14.00.
    Cu această ocazie se vor distribui pachete membrilor A.N.P.R. la sediul central din str. Splaiul Independenţei, nr. 2K, sc.1, et. 4, sector 3, Bucureşti.
    Realizarea acestui program social nu ar fi posibilă fără aportul material oferit de sponsorii noştrii tradiţionali cărora Consiliul Director al A.N.P.R. le mulţumeşte că au răspuns prompt apelului nostru pentru susţinerea şi realizarea acestora.
                                                                            Preşedinte A.N.P.R.
                                                                          Ştefan DUMITRESCU

Cumpăraţi produse româneşti!

     Ţara are nevoie de tine. Iată o cale simplă să arăţi că o iubeşti. Poate că nu ai privit niciodată lucrurile în felul ăsta, dar a cumpăra ceva fabricat în România este un gest patriotic care denotă încredere, responsabilitate şi respect.
Pentru rudele, prietenii şi cunoştinţele tale care lucrează întro fabrică şi care astfel îşi păstrează locurile de muncă.
Pentru meşterul popular care trăieşte din ceea ce produce în atelierul lui.
Pentru antreprenorul român care a cheltuit banii familiei ca să-şi dezvolte afacerea.
Pentru o companie multinaţională care a ales România pentru a investi într-o unitate nouă de producţie.
Te rog să faci un gest simplu, care în timp poate deveni un reflex. Când ai nevoie de ceva, uită-te prima dată dacă este fabricat în România, şi dacă îţi place şi crezi că preţul este potrivit, cumpără.
Generezi o reacţie în lanţ ale cărei efecte nu se văd imediat, dar fii sigur că ea marchează schimbări durabile în timp.
Nu se vor mai închide fabrici, mai mult ca sigur se vor deschide altele noi.      Banii rămân în România şi vor fi folosiţi pentru educaţie, sănătate, cultură.
Sunt şanse mai bune ca lucrurile fabricate în România să fie exportate, devenind cel mai bun ambasador de ţară.
Copiii tăi, rudele tale, prietenii tăi, cunoştinţele tale, vor avea un loc de muncă sigur şi nu vor mai fi nevoiţi să plece din ţară. Vor avea un viitor acolo unde le este locul, în România.
România devine o ţară prosperă, cu o economie puternică pentru care ai pus şi tu umărul.
Mulţumesc.                                                                      (ANPR)

ANPR

COMUNICAT ANPR

        Cu ocazia „ZILEI INTERNAŢIONALE A VÂRSTEI A TREIA” sărbătorită ca în fiecare an în ziua de 1 Octombrie, CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE AStefan Dumitrescu presedinte ANPR PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA adresează tuturor pensionarilor, persoanelor de vârsta a treia, membrilor, simpatizanţilor şi susţinătorilor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul "LA MULŢI ANI!"
                                                                            Preşedinte A.N.P.R.
                                                                          Ştefan DUMITRESCU

ANPR

COMUNICAT

    Asociaţia Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România, Asociaţia „Reîntregirea Patriei”şi Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România a organizat în data de 14 septembrie 2019, între orele 13:00 – 15:00, la  Monumentul Eroului Naţional „Avram Iancu” situat pe strada Ion Câmpineanu nr. 30, în zona bisericii Kretzulescu o Adunarea Publică.
    Scopul adunării publice l-a reprezentat sărbătorirea Eroului Naţional „Avram Iancu”, născut în urmă cu 195 de ani. Totodată cu acest prilej a avut loc sfinţirea Monumentului în cadrul unui program religios oficiat de către părintele Vasile Răducă.

     Preşedinte Asoc. Avram Iancu-Buc.            Preşedinte A.N.P.R.
     Prof. univ. dr. Ioan Condor                      Aviat.Ştefan Dumitrescu

ANPR

    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor a organizat în ziua de 23 august 2019 orele 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei, nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, o conferinţă legată de rememorarea zilelor de:
    23 august 1939: - 80 DE ANI DE LA SEMNAREA PACTULUI RIBBENTROP - MOLOTOV şi
23 august 1944:
- 75 ANI DE LA ÎNTOARCEREA ARMELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI ŞI CAPITULAREA NECONDIŢIONATĂ ÎN FAŢA U.R.S.S.Pactul Ribentrop Molotov
    La Conferinţă au ţinut alocuţiuni asupra acestor teme personalităţi ale culturii şi literaturii româneşti care au trecut în revistă „Pactul Ribbentrop Molotov. Conţinut. Consecinţe”; „Situaţia de pe front. Contextul geo-militaro-politic în care a fost dată lovitura de stat de la 23 august 1944. Întoarcerea armelor. Capitularea necondiţionată”; „Consecinţele capitulării necondiţionate şi a ocupării României de către armatele U.R.S.S.”
    Dezbaterea a fost urmată de un moment literar-artistic realizat de binecunoscute personalităţi ale scenei şi artei româneşti.

    Ştefan DUMITRESCU                        Gheorghe MATEESCU
     Preşedinte A.N.P.R.                      Preşedinte A.N.P.R. CONDOR

ANPR

23 AUGUST 1944 - O ZI CONTROVERSATĂ
ÎN ISTORIA ROMÂNIEI

    Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumită şi Actul de la 23 august 1944) a fost acţiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi Conducătorul Statului, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu şi de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.
    Numit de regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 ca prim-ministru al României, Antonescu a fost demis după 4 ani de regele Mihai prin decret regal la 23 august 1944 şi arestat. Acest act a pus capăt puciului lui Ion Antonescu de la 6 septembrie 1940 în urma căruia acesta s-a auto-intitulat „Conducător al Statului” şi şi-a atribuit puteri dictatoriale. Regimul Antonescu a instituit un regim de dictatură în România, s-a aliat puterilor Axei într-un război dezastruos pentru România, refuzând să se supună cererii regale din 1944 de semnare imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică, trecerea ţării şi Armatei române de partea Aliaţilor şi încetarea războiului împotriva acestora.Regele si Maresalul
    În situaţia în care Armata Roşie invadase deja nord-estul României încă din luna martie 1944, deconectarea de puterile Axei şi semnarea imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică devenise o necesitate urgentă şi vitală. Actul de la 23 august 1944 a fost programat sub auspiciile regale de către o coaliţie formată din partidele democratice interbelice (liberal, ţărănist şi social-democrat şi partidul comunist, aliate în Blocul Naţional Democrat), cu colaborarea unor ofiţeri superiori ai armatei, precum generalii Constantin Sănătescu, Aurel Aldea, Ion Negulescu ş.a.
    În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, a declarat încetarea unilateral a războiului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei şi Ungariei. Acordul de Armistiţiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit şi URSS-ului, pe de o parte şi guvernul României, pe de altă parte, nu a fost însă semnat, la Moscova, decât pe 12 septembrie 1944, astfel că timp de trei săptămâni, România a fost încă socotită ca un inamic de către Aliaţi, deşi prin actul de la 23 august 1944 întorsese déjà armele contra puterilor Axei. În cadrul Acordului de Armistiţiu de la 12 septembrie 1944, au fost stabilite modalităţile politice de guvernare a României precum şi plata de despăgubiri materiale URSS-ului în valoare de 300 milioane de dolari defalcate pe 6 ani, sub formă de bunuri. Alte rezultate ale loviturii de stat de la 23 august 1944 au fost retrocedarea Transilvaniei de Nord României şi definitivarea cedării Cadrilaterului Bulgariei, a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord Uniunii Sovietice şi accelerarea înaintării Aliaţilor către graniţele Germaniei, cu aportul armatei române, care a participat la operaţiunile din 1944 contra Germaniei naziste pe teritoriul ţării sale, precum şi la cele de pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei până la sfârşitul războiului.

ANPR

VOIEVODUL MARTIR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU 305 de ani de la moartea sa la 15 august 1714

    Plenipotentiarul venetian la Tarigrad, Andrea Memno, a fost de fata in 15 august 1714, la scena executiei lui Constantin Brancoveanu Voda si a membrilor familiei sale ucisi din porunca sultanului Ahmed. In scrisoarea sa catre dogele Venetiei, plenipotentiarul sau raporteaza astfel:
Martirul Constantin Brancoveanu    Duminica 15 august 1714 de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Vlahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care-i era vistier. Iata cum s-a facut:
    Inca de dimineata Sultanul Ahmed se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul Jalikiacs pe canalul Marii Negre, in fata careia era o mica piata, unde au adus pe Brancoveanu Voievod, pe cei patru baieti ai lui si pe vistierul Vacarescu, i-au pus in genunchi unul langa altul la oarecare departare, un gade le-a scos caciulile din cap si Sultanul i-a mustrat facandu-i haini. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
Inainte de a se ridica securea asupra capului lor fura intrebati daca voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati. Glasul cel inabusit de credinta al batranului Brancoveanu rasuna si zise inspaimantat de aceasta insulta:
     "Fiii mei! Iata, toate avutiile si tot ce am avut am pierdut; sa nu ne pierdem insa si sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte. Priviti la Hristos Mantuitorul nostru cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit; credeti tare intru aceasta si nu va miscati nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta."
    La aceste cuvinte Ahmed se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele. Gadele infiorator, ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant. Moartea martirului Constantin Brancoveanu 15 august 1714Apoi se incepu cu uciderea copiilor. Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnului, Beizadea Mateias, numai de 16 ani, acesta se ingrozi de spaima; sarmanul copilas, vazand atata sange de la fratii lui si de la Vacarescu, se ruga de Sultan sa-l ierte, fagaduindu-i ca se va face turc. Insa parintele sau, Domnul, al carui cap cazu in urma, infrunta pe fiul sau si zise: "Mai bine sa mori in legea crestineasca, decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Iisus Hristos pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant!
    Copilasul asculta si ridicand capul, cu glas ingeresc zise gadelui: "Vreau sa mor crestin. Loveste!"
    In urma ucise si pe Brancoveanu.
    O Doamne! O Doamne! Pana-mi tremura cand va scriu Excelenta. Ceea ce am vazut ... Ma intreb: putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Mateias tanar tinerel, rostogolindu-se pe jos, langa capul parintelui sau care se apropiase de-al copilului ... parea a-l imbratisa...

    Gadele stropit de sangele crestinesc, face un salut Sultanului Ahmed si se retrage. Sultanul insotit de plenipotentiarii Germaniei, Rusiei, Angliei se ridica sa plece. Vazandu-ma cu ochii inlacrimati spuse Sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit...

ANPR

Mihai Viteazul    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România, Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor şi Asociaţia „Reîntregirea Patriei” va organiza în ziua de 9 august 2019, o serie de evenimente omagiale legate de împlinirea a 418 ani de la moartea martirică a marelui Voievod şi Domn MIHAI VITEAZUL ÎNTREGITORUL.
Depunere coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul    Începând cu ora 9.00, la Sfânta Biserică Mihai Vodă, ctitoria vrednicului de pomenire domn, va avea loc slujba de pomenire a celui căzut la data de 9 august 1601 urmată apoi, de la ora 11.00, de depunerea unor coroane de flori la statuia Domnului Mihai Viteazul de la Universitate.
La ora 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, va avea loc o masă rotundă cu tema „9 august 1601 - 418 ANI DE LA MOARTEA MARTIRICĂ A Actiune 417 ani de la moartea lui Mihai ViteazulDOMNULUI MIHAI VITEAZUL, DOMNUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, AL ARDEALULUI ŞI A TOATĂ ŢARA MOLDOVEI” unde îşi vor expune punctul de vedere numeroase personalităţi cunoscute ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, membri ai asociaţiilor noastre, simpatizanţi, care au ţinut alocuţiuni asupra unor teme definitorii privitoare la viaţa şi domnia marelui voievod şi domn.

  Ştefan DUMITRESCU    Gheorghe MATEESCU        Ioan CONDOR
Preşedinte A.N.P.R.    Preşedinte A.N.P.R. Condor    
Preşedinte ARP

ANPR

PE AICI NU SE TRECE
06 AUGUST 1917 - 06 AUGUST 2019

     3-6 august 2019, la 102 de ani de la începutul celei mai importante operaţiuni militare a Armatei Române din Primul Război Mondial care a avut loc la Mărăşeşti, membrii Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (ANPR) participă la evenimentele organizate la Mausoleul de la Mărăşeşti, prezentându-şi prinosul de recunoştinţă faţă de eroii care au căzut pe front în vara anului 1917.
Consiliul Judeţean Vrancea organizează în perioada 3-6 august 2019, ample manifestări de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial, manifestări denumite „Vrancea Eroică - 2019“.  Astfel, Consiliul Judeţean Vrancea împreună cu  Muzeul Vrancei vor organiza mai multe spectacole artistice tematice la mausoleele Mărăşti, Soveja şi Mărăşeşti, dar şi în Piaţa Unirii din Focşani. Un spectacol aparte va fi realizat în data de  6 august, la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde se vor marca 102 ani de la marea bătălie care a decis soarta Primului Război Mondial.Mausoleul de la Marasesti 2017
     Pe parcursul celor 4 zile de manifesări dedicate eroilor din Primul Război Mondial vor susţine recitaluri şi spectacole la cele patru mausolee următorii artişti: Laurea Bretan, Gheorghe Zamfir, Daniel Jinga & Orchestra Metropolitană Bucureşti, Corul Accoustic, Tudor Furdui Iancu, Nicolae Furdui Iancu, Grupul Instrumental Crai Nou, Trupa de Dans şi Actorie „The Sky“, Sava Negrean Brudaşcu, Andrei Păunescu & Trupa „Totuşi“, Dan Puric, Cristofor Aldea-Teodorovici, Vanghele Gogu, Mihail Buca, Corul Bizantin „Tronos“ al Patriarhiei Române, Valentin Moldovan, Mădălina Amon, Maria Gheorghiu, Paula Seling, Phoenix, Magda Puşkaş, Ion Ghitulescu, Alexandru Pugna, Nicolae Botgros & Orchestra Naţională de  Muzică Populară „Lăutarii“ din Chişinău, Cristrian Fodor, George Nicolaescu, Ovidiu Homorodean, Floarea Calotă, Alexandrta Chira, Iulia Mihai, Veta Biriş, Sebastian Stan, Andreea Haisan, Enrico Macias.

ANPR

ZIUA AVIAŢIEI ROMÂNE

20 IULIE 2019
, ora 10.00

      Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a fost sărbătorită de membrii Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România,Ziua Aviatiei Romane sarbatorita de ANPR 20 iulie 2017 Asociaţiei Naţionale a Paraşutiştilor din România „Condor” şi ai Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), ca în fiecare an la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.
      În cadrul ceremoniei, care s-a desfăşurat sâmbătă 20 iulie începând cu ora 10.00 la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria eroilor aviatori şi s-au depuns coroane de flori din partea oficialităţilor prezente la ceremonie.
      Pe timpul ceremoniei au evoluat aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, Ziua Aviatiei Romane sarbatorita de ANPR 20 iulie 2017IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi cinci aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

ANPR

26 iunie - Ziua Drapelului Naţional al României.
Tricolorul, un simbol mai vechi decât Marea Unire.

    Urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, tricolorul a apărut în secolul al XIX-lea şi a devenit simbol al identităţii şi unităţii naţionale. Pe câmpul de luptă sau în competiţiile sportive, ca însemn al statului sau ca dovadă de patriotism, îi însoţeşte pe români de aproape două secole. Ziua de 26 Iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Naţional al României în mai 1998.
drapel fluturand    Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.
Tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.
Astăzi, îl vedem zi de zi pe instituţiile publice, dar tricolorul nu este doar un decor oficial. Steagul capătă suflet când e purtat de un sportiv victorios sau când onorează un militar căzut la datorie. Drapelul ne umple de bucurie şi ne sprijină în suferinţă, fiind un simbol care se transformă în sentiment atunci când se întâlneşte cu momente cheie din vieţile noastre şi din destinul ţării.
Tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a moldovenilor şi a muntenilor. La începutul secolului al XIX-lea, în vremea domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghika şi Mihail Sturdza, steagurile Principatelor aveau doar două culori: în ţara Românească galben şi albastru, în Moldova - roşu şi albastru. Primul decret pentru a prezenta tricolorul ca steag naţional datează de la 14 iunie 1848. Steagul revoluţionarilor de atunci avea aceleaşi culori ca astăzi, dar aşezate orizontal.
În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul.
În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I. „Pânza era tricoloră, albastrul apare lângă hampă, deci culorile sunt pe verticală, galben în mijloc, roşu în partea exterioară. În cele patru colţuri, nişte ghirlande din frunze de laur, apărea cifrul domnitorului Carol I, iar în centru era pictată stema ţării”, aminteşte Şerban Constantinescu.
În 1948, comuniştii au interzis însemnele regatului şi au aşezat pe steag noua stemă a republicii. „Toate ţările devenite socialiste sau comuniste după al doilea Război Mondial şi-au schimbat stemele, introducând elemente sovietice.
Românii vor decupa stema cu elemente sovietice de pe steag în Decembrie 1989. Îşi recuperau astfel drapelul, după mai bine de 40 de ani în care nu le mai aparţinuse.
De câţiva ani, drapelul are şi o zi a lui - 26 iunie. Dar ne însoţeşte mai ales de Ziua Naţională, când ne ajută să ne amintim cine suntem
.

ANPR

COMUNICAT - 15 Iunie 2019

       Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Crestină „Sfântul Arhanghel Mihail”, organizează sâmbătă 15 iunie 2019, următoarele momente comemorative sau omagiale:
- 09.30: Cimitirul Bellu - slujba arhierească de pomenire, cu binecuvantarea Sf. Arhiepiscopii a Bucureştilor, spre vrednica pomenire a marelui poet Mihai Eminescu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 130 de ani. Se vor depune coroane de flori, se vor rosti alocuţiuni şi se vor împărţi, după tradiţia creştină, cele rânduite spre veşnica pomenire;
- 11.30: Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneul Roman) – depunerea unor coroane de flori, prilej cu care reprezentanţii celor două organizaţii vor rosti scurte alocuţiuni;
- 17.00: Sala de şedinţe a A.N.P.R. (Splaiul Independentei, nr. 2K) – va avea loc dezbaterea cu tema „Mihai Eminescu – înaltă conştiinţă creştin - românească”, eveniment la care vor conferenţia distinse personalităţi ale vieţii spirituale şi culturale româneşti.
Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace în Ceata Drepţilor pe acest vrednic de pomenire dreptmăritor creştin, autentic şi virtuos înaintaş, mare mucenic căzut pe Altarul sfânt al Neamului românesc!

Asociatia Nationala                                         Asociatia Crestina
a Pensionarilor din Romania                        „Sfantul Arhanghel Mihail”

10 iunie - Ziua paraşutiştilor militari

    În fiecare an pe 10 iunie este Ziua paraşutiştilor militari, anul acesta împlinindu-se 78 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de paraşutişti.
    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (ANPR), Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor (ANPR Condor) şi Fundaţia “General Grigore Baştan” au omagiat paraşutiştii români prin depunere de coroane de flori la Monumentul Paraşutiştilor Români din curtea Televiziunii Române unde s-au ţinut scurte alocuţiuni. (ANPR)

Ziua Parasutistilor Militari 10 iunie 2019Ziua Parasutistilor Militari 10 iunie 2019

ANPR

COMUNICAT ANPR    

    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (A.N.P.R.), Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor şi Asociaţia Reîntregirea Patriei vor organiza în data de 9 mai 2019 un simpozion ştiinţific dedicat întreitei sărbători:
       - 142 de ani de la PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI (9 mai 1877);
       - 74 de ani de la Victoria asupra Fascismului (9 mai 1945);
       - 69 de ani de la Declararea ZILEI EUROPEI (9 mai 1950).

    Participanţii vor trece în revistã semnificaţia istoricã a zilei de 9 Mai, momentele cruciale prin care a trecut poporul român nu numai în timpul Războiului de Independenţă ci şi în perioada celor douã Războaie Mondiale, rolul important pe care l-a jucat armata, dar şi o istorie a Zilei Europei, care marchează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economic între Franţa şi Germania.
Manifestarea ştiinţifică va avea loc la Sala de şedinţe A.N.P.R. din strada Splaiul Independenţei, nr. 2K, sc. 1, et. 4, sector 3, Bucureşti.

Ştefan Dumitrescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România
Prof.univ.dr. Ioan Condor
preşedinte Asociaţia Reîntregirea Patriei
Colonel (r) Gheorghe Mateescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor “Condor”din România

ANPR

COMUNICAT

     Cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Martie – Ziua Mărţişorului şi a zilei de
8 Martie – Ziua Femeii
, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România „CONDOR” organizează pe 7 martie 2019 la Fabrica de Paraşute „Condor” din Şoseaua Vergului nr. 57, sector 2, Bucureşti un program socio-cultural intitulat „DE ZIUA TA” adresat tuturor doamnelor şi domnişoarelor din România.Spectacol 24 ianuarie 2014
     Cu această ocazie, doamna profesor Camelia Stancu împreună cu un grup de copii şi trei cadre didactice de la Grădiniţa de copii nr. 189 „Malaxa” din Şoseaua Vergului nr. 12 vor susţine un program artistic (cântece, poezii şi dansuri).
     Adresăm cu ocazia Mărţişorului şi a Zilei Femeii tuturor doamnelor şi domni-şoarelor din România şi din toate zonele locuite de români, sănătate, fericire, prosperitate şi realizarea tuturor dorinţelor.
     Ne reînoim ataşamentul faţă de dumneavoastră arătându-vă respectul, stima, consideraţia şi preţuirea pentru că din toate timpurile aţi fost motorul lumii.
     LA MULŢI ANI!
                                               Col (r) GH. Mateescu / Ştefan Dumitrescu
                                           Preşedinte ANPR Condor / Preşedinte ANPR

ANPR

Felicitare 1 si 8 martie 2016

      Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Umanitatea” Bucureşti şi Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România vor organiza, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, în perioada 7-10 martie 2019, o excursie la Covasna, cu cazare la Vila CARP.
      Cu această ocazie se vor vizita obiective turistice din zonele ce acoperă traseul excursiei, se va organiza o masă festivă de 8 martie, se va efectua o tombolă în care se vor da premii şi se va petrece la seratele dansante ce se vor desfăşura în locaţia respectivă.
      Aşadar, dragii noştri pensionari, vă aşteptăm să petrecem împreună cu muzică şi voie bună!
         
      Preşedinte C.A.R.P. Umanitatea                 Preşedinte A.N.P.R.
                 Stelian Enache                                   Ştefan Dumitrescu

ANPR

COMUNICAT

GHIOCEI 1 MARTIE   Zilele de 1 Martie 2019 şi 8 Martie 2019 sunt un prilej fericit pentru CONSILIUL DIRECTOR NAŢIONAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA pentru a adresa tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Capitală şi din ţară, cât şi membrelor, simpatizantelor şi susţinătoarelor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul: „LA MULŢI ANI” !

ANPR

COMUNICAT A.N.P.R.

Dragobete 24 februarie 2019

ANPR

24 IANUARIE 1859 - 24 IANUARIE 2019 - 160 DE ANI DE LA
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE

    Un om poate avea mai multe iubite, mai mulţi amici şi mai multe reşedinţe, dar ţară natală are numai una. Ţara înseamnă, în primul rând rădăcină, iar Unirea Principatelor Romane la 24 ianuarie 1859rădăcina îţi conferă identitate. Cu ea te legitimezi în faţa celorlalte naţii ale planetei şi tot cu ea cobori, la soroc, în pământul din care teai înălţat odinioară.
Apartenenţa la un anumit neam nu este opţională, ci un dat. Poţi trăi în mijlocul altor popoare, însă vei rămâne întotdeauna ceea ce eşti prin naştere. Naţionalitatea e una singură, iar tu, embrion abia expulzat din scutul placentar, n-ai niciun cuvânt de spus în dobândirea ei.
    Te trezeşti cu ea - şi gata!
Aşa cum un stat se menţine prin aportul locuitorilor săi, tot astfel şi locuitorii dăinuiesc prin existenţa statului. Complexă, ancestrală şi mereu consolidată în timp, această legătură funcţionează ca un gest reflex de mare profunzime şi intensitate, constituind de altfel temelia edificiului statal.
Ca să ajungă la condiţia de astăzi, de Stat Naţional Unitar Suveran şi Indivizibil, România a făcut, de-a lungul veacurilor, nenumărate jertfe.
Înaintaşii au găsit în ideea unităţii acel vector sublim ce le-a ghidat şi motivat acţiunile, consacrate idealului suprem al românilor - reîntregirea - faptele precursorilor au culminat cu două izbânzi cruciale ale istoriei noastre: Unirea Principatelor (1859) şi mai apoi, în 1918, Unirea Transilvaniei cu patria-mamă.
Pentru noi, importanţa celor două evenimente este covârşitoare. Fiecare din ele a marcat un salt uriaş în afirmarea şi fortificarea specificului autohton, a prezenţei neîntrerupte în spaţiul strămoşilor getodaci. Popor defensiv prin vocaţie, românii s-au păstrat în matca paşnică a contactelor cu alte etnii, care au aflat aici împrejurări prielnice de viaţă şi de exprimare a propriei identităţi.
La 24 ianuarie 2019 aniversăm 160 de ani de la Unirea Principatelor. Din acel moment fast, ritmul organic al României s-a accelerat, graţie impresionantelor reforme iniţiate de providenţiala personalitate care a fost Alexandru Ioan Cuza. Cu spiritul său sistematic, dublat de o energie proverbială, el a urnit ţara din încremenire, deschizându-i larg porţile spre evoluţie şi modernizare.
Ca anvergură şi consecinţe, transformările structurale operate de Alexandru Ioan Cuza nu suportă comparaţii. Marele domnitor a simţit din plin pulsul vremii sale şi a activat cu o voinţă şi cu o rapiditate devenite legendare.
Deşi domnia i-a fost curmată brusc, Alexandru Ioan Cuza rămâne în cronica neamului ca un reper fundamental, din care îşi trage seva România de azi – Stat Naţional Suveran Unitar şi Indivizibil - patrie comună a tuturor cetăţenilor ei.

Ştefan DUMITRESCU

ANPR


COMUNICAT A.N.P.R.

     In fiecare an la 15 ianuarie, in plin anotimp de iarna, poetul Mihai Eminescu renaste in sufletul romanilor de pretutindeni.
     Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania (ANPR), organizatie filantropica, cultural si de atitudine civica care lupta pentru drepturile fundamentale ale pensionarilor, varstnicilor si ale tuturor categoriilor defavorizate, important segment al societatii civile romanesti, sarbatoreste azi, 15 ianuarie 2019, 169 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (1850-2019). Cu acest prilej am adunat in inimi si in minti 169 de garoafe impreuna cu sufletele noastre si cu focul solar ce salasluieste in noi sa i le inchinam lui care lumineaza in pulbere de stele inaltarea poporului romanAniversare Eminescu 15 ianuarie 2019.
Sub semnul Luceafarului, in lumina razelor sale nepieritoare, Romania si poporul roman, traitor pe aceste meleaguri, intampina anul 2019 cu noi sperante de mai bine.
     Eminescu – acest ganditor genial – acest domnitor al limbii romane, care si-a facut din cuvant locul existentei sale si s-a preschimbat in cuvant ca sa poata supravietui si dainui in fiecare dintre noi si din generatiile viitoare, cat va exista Romania, va lasa o dara sonora de foc pe traictoria cosmica, dand o lectie de constructie umanitatii.
Sarbatorim azi 169 de ani de la nasterea poetului iar poporul roman peste doua milenii de la crestinare si de la intrarea sa in randul popoarelor civilizate din Europa.
Limba romana este semnul sfant al botezului nostrum ca neam crestin orthodox, iar acest semn, graiul neamului nu piere, el va exista cat si neamul romanesc.
     Mihai Eminescu a marcat destinul limbii romane prin toata activitate sa de poet si prozator romantic de talie europeana si universal, dar si prin activitatea de om politic si publicist. El a facut o sinteza a eforturilor inaintasilor in domeniul limbii si literaturii artistice romanesti, opera pe care ancorand-o in prezentul sau, a proiectat-o peste generatii.
In domeniul cultural Eminescu se inscrie intr-o bogata traditie incepand cu folclorul romanesc pe care il considera „un izvor pururi reintineritor” pentru literatura culta.
Miracolul eminescian in dobandirea unei limbi literare proaspete si noi in acelasi timp, consta in faptul ca: „I-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sulfa duhul ei” afirma Tudor Vianu.
Opera eminesciana este strabatuta de o stare de spirit specific romaneasca, exprimata prin acel inefabil „dor nemarginit” existent si in folclorul nostrum si care intruneste atat bucurie, tristete si durere, placer cat si speranta. Aceste calitati sufletesti sunt menite sa sustina si sa stimuleze capacitatea uimitoare de intelepciune si rabdare cu ajutorul carora romanul a supravietuit de-a lungul istoriei sale involburate.Aniversare Eminescu 15 ianuarie 2019
Dorul ce strabate opera eminesciana unificand-o pe dinauntru, atinge apogeul in poezia „Doina” scrisa in 1883 ultimul sau mesaj literar si politic. Poezia a fost citita de Eminescu la Junimea din Iasi cu doar doua saptamani inainte de imbolnavirea grava ce i-a cauzat, dupa cinci ani de suferinta, moartea, nu insa si pierirea.
Deviza lui Eminescu devenita memorabila in toata activitatea sa, asa cum marturisea Ioan Slavici, era „Cultura este puterea popoarelor” iar articolul scris impreuna cu alti colegi de redactie intitulat „Misiunea noastra ca stat” dovedeste dragostea de tara si incredera in viitorul ei.
Sa facem si noi un legamant azi cand 169 de ani de la nasterea poetului national ca vom urma neabatut programul publicat de Eminescu in ziarul Timpul din 17 decembrie 1881.
Chestiunea de capetenie pentru istoria si continuitatea de dezvoltare a acestei tari este ca „elemental romanesc sa ramana cel dominant”, ca el sa dea tiparul acestei forme de stat – republica – si limba lui, inclinarile lui oneste si generoase, bunul simt cu un cuvant, geniul lui sa ramana si pe viitor norma de dezvoltare a tarii.

Stefan Dumitrescu - Presedinte ANPR

Filiale ANPR
Filiala ANPR Campia Turzii
Filiala ANPR Brasov
Parteneri ANPR
Asociatia Reintregirea Patriei
Federatia forumul Democrat Solidaritatea Romaneasca
ANCERM
ANPR Condor
ARPIA
ROMEXPO partener ANPR la Senior Expo 2017
Linkuri utile

CNPAS
Casa Nationala de Pensii
si Alte Drepturi de
Asigurari Sociale

CNAS
Casa Nationala de
Asigurari de Sanatate

ANAF
Agentia Nationala de Administratie Fiscala

Presedintia Romaniei
Presedintia Romaniei

Guvernul Romaniei
Guvernul Romaniei

 

Copyright@2012 - Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR