Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR
Steagul Romaniei Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania ANPR Steagul Uniunii Europene
Prezentare Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania
Banner ANPR

COMUNICATE A.N.P.R. in anul 2018

Felicitare Craciun + Anul Nou 2018 - 2019

ANPR

     Cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi Întâmpinării Anului Nou, ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA a derulat Programul Socio-Cultural „COLINDE ŞI DATINI DE CRĂCIUN” în perioada 17-21 decembrie 2018 la Sediul Central al A.N.P.R. din Splaiul Independenţei, nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, Bucureşti, unde s-au distribuit pachete cu produse agro-alimentare, vestimentaţie, încălţăminte.
     Realizarea acestui program socio-cultural nu ar fi fost posibilă fără sprijinul neprecupeţit al următorilor sponsori:
         SC TYMBARK MASPEX ROMANIA SRL; sigla
         SC PREFERA FOODS SA; SIGLA PREFERA FOODS

     
Consiliul Director al A.N.P.R., aduce mulţumiri sponsorilor în numele tuturor pensionarilor, vârstnicilor precum şi asistaţilor din centrele de asistenţă socială, a bătrânilor şi copiilor instituţionalizaţi, altor categorii defavorizate beneficiare a pachetelor primite de Crăciun.

Pachete sociale Program Datini si Colinde de Craciun 2018Pachete sociale Program Datini si Colinde de Craciun 2018Pachete sociale Program Datini si Colinde de Craciun 2018

ANPR

Aniversare centenar 2018 al Marii Uniri

ROMÂNI DE PRETUTINDENI,

    Ne mai desparte puţin timp de ziua de 1 DECEMBRIE 2018, ZIUA NATIONALĂ A ROMÂNIEI - ZIUA CENTENARULUI MARII UNIRI.
Acum 100 de ani – la 1 Decembrie 1918 – prin voinţa lui Dumnezeu şi a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, a fost făurită România Mare, act crucial în destinul tuturor românilor, prefaţat de alte două momente de importanţă istorică, unirea Basarabiei cu România la 27 martie / 9 aprilie 1918 şi cea a Bucovinei de la 15/28 noiembrie 1918. Ziua Marii Uniri 1918

                Onoraţi concetăţeni,
Constatăm că aniversarea celor 100 de ani de la alcătuirea României Mari între graniţele sale fireşti - de la Nistru până la Tisa, Dunăre şi Marea Neagră - este aproape ignorată de clasa politică românească. Sărbătoarea Naţională a României şi mai ales a Centenarului Marii Uniri, 1 DECEMBRIE 2018, a fost şi este extrem de puţin mediatizată în ultimul timp.
Cu acest prilej Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România (ANPR, organizaţie caritabilă, socio-culturală, patriotică şi de atitudine civică împreună cu Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România (ANPR-Condor) şi Asociaţia „Reîntregirea Patriei” (ARP) vă îndeamnă să fiţi mândri că sunteţi martorii unui asemenea moment măreţ de aniversare a CENTENARULUI MARII UNIRI şi să vă amintiţi că înaintaşii noştri – zecile de mii de soldaţi anonimi, ţăranii, meseriaşii, muncitorii, intelectualii, preoţii din întreg rotundul românesc şi elita politicienilor de la început de secol - s-au dedicat cu toată priceperea, dăruirea şi puterea de muncă înfăptuirii Statului Naţional Unitar Român, aşezat între graniţele strămoşeşti aşa cum l-au visat dintotdeauna generaţiile care i-au precedat.
Să participăm cu toţii în ţară şi în diaspora şi să găsim cele mai adecvate modalităţi de sărbătorire sinceră, demnă şi amplă a marelui eveniment ce a avut loc în urmă cu 100 de ani la 1 Decembrie 1918.

ANPR

    ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA cu ocazia sărbătoririi la 01 Octombrie a „ZILEI INTERNAŢIONALE A VÂRSTEI A TREIA” a organizat programe socio-culturale care se derulează în perioada 24.09 - 05.10.2018 la sediul A.N.P.R., între orele 11.00 - 14.00.
    Cu această ocazie se distribuie pachete membrilor A.N.P.R. la sediul central din str. Splaiul Independenţei, nr. 2K, sc.1, et. 4, sector 3, Bucureşti.
    Realizarea acestor programe socio-culturale nu ar fi posibilă fără aportul material oferit de sponsorii noştrii tradiţionali.
         SC TYMBARK MASPEX ROMANIA SRL; sigla
         SC PREFERA FOODS SA; SIGLA PREFERA FOODS

    Consiliul Director al A.N.P.R. mulţumeşte sponsorilor noştri generoşi care au răspuns prompt apelului nostru pentru susţinerea şi realizarea programelor socio-culturale.
                                                                            Preşedinte A.N.P.R.
                                                                          Ştefan DUMITRESCU

Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018
Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018 Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018Pachete sociale Ziua Pensionarilor 1 octombrie 2018

ANPR

        Cu ocazia „ZILEI INTERNAŢIONALE A VÂRSTEI A TREIA” sărbătorită ca în fiecare an în ziua de 1 Octombrie, CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA adresează Stefan Dumitrescu presedinte ANPR tuturor pensionarilor, persoanelor de vârsta a treia, membrilor, simpatizanţilor şi susţinătorilor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul "LA MULŢI ANI!"
        Preşedinte A.N.P.R.
        Ştefan DUMITRESCU

ANPR

Serbările Naţionale Ţebea 2018
dedicate împlinirii a 146 de ani de la trecea în nefiinţă
a conducătorului moţilor în Revoluţia de la 1848
din Transilvania, Avram Iancu

      Serbările Naţionale de la Ţebea, închinate memoriei lui Avram Iancu – Craisorul Muntilor, au avut loc sâmbătă 8 septembrie si duminică 9 septembrie 2018. Avram IancuCeremonialul public s-a desfăşurat la ora 10.30 în Complexul Istoric din localitatea Ţebea, în comuna Baia de Criş, şi a debutat cu o ceremonie de depunere de coroane la mormântul Crăişorului şi cu slujba de pomenire a Eroului Naţional Avram Iancu. La ora 11.30 au avut loc discursurile şi mesajele autorităţilor, apoi, prin dreptul Complexului Istoric, a defilat Garda de Onoare.Ceremonie Avram Iancu Tebea 2018
      Începând cu ora 14.30, a avut loc un spectacol folcloric care a adus pe scena evenimentului reprezentanţi de seamă ai cântecului popular românesc. Aranjamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”.
      Organizatorii Serbărilor Naţionale de la Ţebea au fost ca in fiecare an Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.

ANPR

COMUNICAT DE PRESA

       Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania si Asociatia Crestina „Sfantul Arhanghel Mihail” a organizat in ziua de miercuri 06 septembrie 2018, orele 13.00, la Sala de Conferinte ANPR din Splaiul Independentei, nr. 2K, sc. 1, etaj 4, sector 3, Bucuresti o Conferinta legata de rememorarea zilelor de:
- 26 - 28 iunie 1940: Notele ultimative ale U.R.S.S. - Cedarea Moldovei dintre Nistru si Prut, a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta;
- 30 august 1940: Dictatul de la Viena - Cedarea partii de Nord-Vest Transilvaniei;
- 07 septembrie 1940: Tratatul de la Craiova - Cedarea Cadrilaterului

Pierderi teritoriale ale Romaniei

     La Conferinta au sustinut alocutiuni asupra acestor teme urmatoarele personalitati ale istoriei si culturii romanesti.
     Dezbaterea a fost urmata de un moment literar-artistic realizat de binecunoscute personalitati ale scenei si artei romanesti.

  Presedinte A.N.P.R.              Presedinte Asociatia Crestina Sf. Arhanghel Mihail
Stefan DUMITRESCU                                       Mihai SPIRACHE

ANPR

COMUNICAT

    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România - Condor a organizat în ziua de 23 august 2018 orele 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei, nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, o conferinţă legată de rememorarea zilelor de:
    23 august 1939: - 79 DE ANI DE LA SEMNAREA PACTULUI RIBBENTROP - MOLOTOV şi
    23 august 1944:
- 74 ANI DE LA ÎNTOARCEREA ARMELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI ŞI CAPITULAREA NECONDIŢIONATĂ ÎN FAŢA U.R.S.S.Pactul Ribentrop Molotov
    La Conferinţă au ţinut alocuţiuni asupra acestor teme personalităţi ale culturii şi literaturii româneşti care au trecut în revistă „Pactul Ribbentrop Molotov. Conţinut. Consecinţe”; „Situaţia de pe front. Contextul geo-militaro-politic în care a fost dată lovitura de stat de la 23 august 1944. Întoarcerea armelor. Capitularea necondiţionată”; „Consecinţele capitulării necondiţionate şi a ocupării României de către armatele U.R.S.S.”
Dezbaterea a fost urmată de un moment literar-artistic realizat de binecunoscute personalităţi ale scenei şi artei româneşti.

    Ştefan DUMITRESCU                        Gheorghe MATEESCU
    Preşedinte A.N.P.R.                      Preşedinte A.N.P.R. CONDOR

23 AUGUST 1944 - O ZI CONTROVERSATĂ
ÎN ISTORIA ROMÂNIEI

    Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumită şi Actul de la 23 august 1944) a fost acţiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi Conducătorul Statului, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu şi de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.
    Numit de regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 ca prim-ministru al României, Antonescu a fost demis după 4 ani de regele Mihai prin decret regal la 23 august 1944 şi arestat. Acest act a pus capăt puciului lui Ion Antonescu de la 6 septembrie 1940 în urma căruia acesta s-a auto-intitulat „Conducător al Statului” şi şi-a atribuit puteri dictatoriale. Regimul Antonescu a instituit un regim de dictatură în România, s-a aliat puterilor Axei într-un război dezastruos pentru România, refuzând să se supună cererii regale din 1944 de semnare imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică, trecerea ţării şi Armatei române de partea Aliaţilor şi încetarea războiului împotriva acestora.Regele si Maresalul
    În situaţia în care Armata Roşie invadase deja nord-estul României încă din luna martie 1944, deconectarea de puterile Axei şi semnarea imediată a armistiţiului cu Uniunea Sovietică devenise o necesitate urgentă şi vitală. Actul de la 23 august 1944 a fost programat sub auspiciile regale de către o coaliţie formată din partidele democratice interbelice (liberal, ţărănist şi social-democrat şi partidul comunist, aliate în Blocul Naţional Democrat), cu colaborarea unor ofiţeri superiori ai armatei, precum generalii Constantin Sănătescu, Aurel Aldea, Ion Negulescu ş.a.
    În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, a declarat încetarea unilateral a războiului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei şi Ungariei. Acordul de Armistiţiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit şi URSS-ului, pe de o parte şi guvernul României, pe de altă parte, nu a fost însă semnat, la Moscova, decât pe 12 septembrie 1944, astfel că timp de trei săptămâni, România a fost încă socotită ca un inamic de către Aliaţi, deşi prin actul de la 23 august 1944 întorsese déjà armele contra puterilor Axei. În cadrul Acordului de Armistiţiu de la 12 septembrie 1944, au fost stabilite modalităţile politice de guvernare a României precum şi plata de despăgubiri materiale URSS-ului în valoare de 300 milioane de dolari defalcate pe 6 ani, sub formă de bunuri. Alte rezultate ale loviturii de stat de la 23 august 1944 au fost retrocedarea Transilvaniei de Nord României şi definitivarea cedării Cadrilaterului Bulgariei, a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord Uniunii Sovietice şi accelerarea înaintării Aliaţilor către graniţele Germaniei, cu aportul armatei române, care a participat la operaţiunile din 1944 contra Germaniei naziste pe teritoriul ţării sale, precum şi la cele de pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei până la sfârşitul războiului.

ANPR

VOIEVODUL MARTIR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU 304 de ani de la moartea sa la 15 august 1714

    Plenipotentiarul venetian la Tarigrad, Andrea Memno, a fost de fata in 15 august 1714, la scena executiei lui Constantin Brancoveanu Voda si a membrilor familiei sale ucisi din porunca sultanului Ahmed. In scrisoarea sa catre dogele Venetiei, plenipotentiarul sau raporteaza astfel:
Martirul Constantin BrancoveanuDuminica 15 august 1714 de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Vlahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care-i era vistier. Iata cum s-a facut:
Inca de dimineata Sultanul Ahmed se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul Jalikiacs pe canalul Marii Negre, in fata careia era o mica piata, unde au adus pe Brancoveanu Voievod, pe cei patru baieti ai lui si pe vistierul Vacarescu, i-au pus in genunchi unul langa altul la oarecare departare, un gade le-a scos caciulile din cap si Sultanul i-a mustrat facandu-i haini. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
Inainte de a se ridica securea asupra capului lor fura intrebati daca voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati. Glasul cel inabusit de credinta al batranului Brancoveanu rasuna si zise inspaimantat de aceasta insulta:
"Fiii mei! Iata, toate avutiile si tot ce am avut am pierdut; sa nu ne pierdem insa si sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte. Priviti la Hristos Mantuitorul nostru cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit; credeti tare intru aceasta si nu va miscati nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta."
La aceste cuvinte Ahmed se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele. Gadele infiorator, ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant. Moartea martirului Constantin Brancoveanu 15 august 1714Apoi se incepu cu uciderea copiilor. Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnului, Beizadea Mateias, numai de 16 ani, acesta se ingrozi de spaima; sarmanul copilas, vazand atata sange de la fratii lui si de la Vacarescu, se ruga de Sultan sa-l ierte, fagaduindu-i ca se va face turc. Insa parintele sau, Domnul, al carui cap cazu in urma, infrunta pe fiul sau si zise: "Mai bine sa mori in legea crestineasca, decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Iisus Hristos pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant!
Copilasul asculta si ridicand capul, cu glas ingeresc zise gadelui: "Vreau sa mor crestin. Loveste!"
In urma ucise si pe Brancoveanu.
O Doamne! O Doamne! Pana-mi tremura cand va scriu Excelenta. Ceea ce am vazut ... Ma intreb: putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Mateias tanar tinerel, rostogolindu-se pe jos, langa capul parintelui sau care se apropiase de-al copilului ... parea a-l imbratisa...

    Gadele stropit de sangele crestinesc, face un salut Sultanului Ahmed si se retrage. Sultanul insotit de plenipotentiarii Germaniei, Rusiei, Angliei se ridica sa plece. Vazandu-ma cu ochii inlacrimati spuse Sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit...

ANPR

COMUNICAT

Mihai Viteazul    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România, Asociaţia Naţională a Paraşutişti-lor din România - Condor şi Asociaţia „Reîntregirea Patriei” a organizat în ziua de 9 august 2018, o serie de evenimente omagiale legate de împlinirea a 417 ani de la moartea martirică a marelui Voievod şi Domn MIHAI VITEAZUL ÎNTREGITORUL.
Depunere coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul    Începând cu ora 9.00, la Sfânta Biserică Mihai Vodă, ctitoria vrednicului de pomenire domn, a avut loc slujba de pomenire a celui căzut la data de 9 august 1601 urmată apoi, de la ora 11.00, de depunerea unor coroane de flori la statuia Domnului Mihai Viteazul de la Universitate.
    La ora 13.00, la Sala de Conferinte A.N.P.R. din Splaiul Independenţei nr. 2K, scara 1, etaj 4, sector 3, a avut loc o masă rotundă cu tema „9 august 1601 - 417 ANI DE LA MOARTEA MARTIRICĂ A Actiune 417 ani de la moartea lui Mihai ViteazulDOMNULUI MIHAI VITEAZUL, DOMNUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, AL ARDEALULUI ŞI A TOATĂ ŢARA MOLDOVEI” unde şi-au expus punctul de vedere numeroase personalităţi cunoscute ale vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, membri ai asociaţiilor noastre, simpatizanţi, care au ţinut alocuţiuni asupra unor teme definitorii privitoare la viaţa şi domnia marelui voievod şi domn.

  Ştefan DUMITRESCU    Gheorghe MATEESCU        Ioan CONDOR
  Preşedinte A.N.P.R.    Preşedinte A.N.P.R. Condor    
Preşedinte ARP

ANPR

PE AICI NU SE TRECE
06 AUGUST 1917 - 06 AUGUST 2018

      Luni, 6 august 2018, la 101 de ani de la începutul celei mai importante operaţiuni militare a Armatei Române din Primul Război Mondial care a avut loc la Mărăşeşti, membrii Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (ANPR) au participat la evenimentele organizate la Mausoleul de la Mărăşeşti, prezentându-şi prinosul de recunoştinţă faţă de eroii care au căzut pe front în vara anului 1917.
Programul oficial al manifestărilor de duminică 6 august anunţat de Consiliul Judeţean Vrancea şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a fost următorul:
  - La Focşani, începând cu ora 10.00, în Piaţa Unirii, a avut loc expoziţia de tehnică militară organizată deMausoleul de la Marasesti 2017 Garnizoana Focşani apoi începând cu ora 11.00 la Mausoleul Eroilor din Focşani are loc un ceremonial militar şi religios.
   - La Mărăşeşti, începând cu ora 18.00 la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti au avut loc ceremoniale militare şi religioase, depuneri de coroane de flori, spectacol artistic şi la final retragerea cu torţe.

ANPR

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA
partener ROMEXPO a participat în perioada
31.05.2018 - 03.06.2018 la
Senior Expo – Târg dedicat seniorilor
ANPR partener Targ Senior Expo 2018

Stand ANPR la Senior Expo 2018 Stand ANPR la Senior Expo 2018Stand ANPR la Senior Expo 2018
Stand ANPR la Senior Expo 2018 Stand ANPR la Senior Expo 2018Stand ANPR la Senior Expo 2018

ANPR

Invitatie Targul Senior Expo 2018
Invitatie Targul Senior Expo 2018

ANPR

COMUNICAT

Asociatia Reintregirea Patriei
Asociatia Reintregirea Patriei
ANPR

COMUNICAT DE PRESA
   

    Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România, Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii au organizat în data de 9 mai 2018 un simpozion ştiinţific dedicate întreitei sărbători:
       - 141 de ani de la PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI (9 mai 1877);
        - 73 de ani de la Victoria asupra Fascismului (9 mai 1945);
        - 68 de ani de la Declararea ZILEI EUROPEI (9 mai 1950).

    Participanţii au trecut în revistã semnificaţia istoricã a zilei de 9 Mai, momentele cruciale prin care a trecut poporul român nu numai în timpul Războiului de Independenţă ci şi în perioada celor douã Războaie Mondiale, rolul important pe care l-a jucat armata, dar şi o istorie a Zilei Europei, care marchează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economic între Franţa şi Germania. Manifestarea ştiinţifică a avut loc la Sala A.N.P.R. din str. Splaiul Independenţei, nr. 2K, sc. 1, et. 4, sector 3, Bucureşti.

Ştefan Dumitrescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Pensionarilor din România
General av. (r) Iosif Rus
preşedinte Asociaţia Română pt. Propaganda şi Istoria Aeronauticii
Colonel (r) Gheorghe Mateescu
preşedinte Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor “Condor”din România

ANPR

COMUNICATE A.N.P.R.

    Stimaţi membrii ai Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, domnilor membrii ai Consiliului Director, dragi pensionari, Sfintele Sărbatori Pascale să vă inunde sufletele de pace şi bucurie, să vă umple casele de lumină şi să vă aducă aproape de cei dragi!
                        PAŞTE FERICIT!
                        HRISTOS A ÎNVIAT!

                                                                              Preşedinte ANPR
                                                                           Ştefan DUMITRESCU

Invierea Domnului

    Consiliul director al Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România cu ocazia întâmpinării Sfintelor Sărbători ale Paştelui, a organizat programul social intitulat „LUMINĂ PENTRU TOŢI” ce s-a desfăşurat în perioada  02 - 06.04.2018 la sediul central al A.N.P.R. din Str. Splaiul Independentei nr. 2K, scara 1, etajul 4, sector 3, Bucuresti, interfon 02.
Programul social a constat în oferirea către membrii A.N.P.R. şi către persoanele defavorizate incluse în acest program, pachete conţinând produse alimentare.
Fără îndoială toate aceste daruri nu ar fi fost posibile fără ajutorul sponsorilor noştri generoşi, SC ORKLA FOODS ROMANIA SRL cărora le mulţumim pe aceasta cale.

Pachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din RomaniaPachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din RomaniaPachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania
Pachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania Pachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din RomaniaPachete Paste 2018 oferite de Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania

ANPR

100 de ani de la Unirea Basarabiei
cu Ţara­Mamă, România


     La 27 martie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara­Mamă, România. Intrarea României în Primul Războiul Mondial, în vara anului 1916, alături de ţările Antantei, a urmărit realizarea deplinei unităţi naţionale, prin unirea cu Vechiul Regat al Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei, străvechi teritorii locuite de români.Actul Unirii Basarabiei cu Romania 27 martie 1918
     Prima provincie care s­a alipit Ţării a fost Basarabia. Pe 25 septembrie 1917, cu prilejul Congresului Ostaşilor Moldoveni de la Chişinău, s­a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Ţării. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, preşedinte fiind ales Ioan Inculeţ. Odată instaurat, Sfatul Ţării intră în activitate: la 15 decembrie 1917 proclamă Republica Democratică Moldovenească, iar la 2 martie o delegaţie formată din Ion Inculeţ, Pan Halipa şi dr. Ciugureanu se întâlneşte la Iaşi cu primul­ministru al României, stabilind cadrul de desfăşurare a evenimentelor premergătoare Unirii.
     Pe 27 martie 1918 a avut loc Adunarea Sfatului Ţării. În sală au fost prezenţi toţi membrii cabinetului Republicii Moldoveneşti, primul­ ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand. Sfatul Ţării cuprindea în total 138 de membri. În urma votului s­a declarat unirea Basarabiei cu Ţara­Mamă.

          Conţinutul Actului Unirii
     În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să­şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
     Această unire se face pe următoarele baze:
     Sfatul Ţarii actual rămîne mai departe pentru rezolvarea şi realizarea reformei agrare, după nevoile şi cererile norodului. Aceste hotărîri se vor recunoaşte de Guvernul român.
     Basarabia îşi păstrează autonomia provincială, avînd un Sfat al Ţării (Dietă), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct şi secret, cu un organ împlinitor şi administraţie proprie.
     Competenţa Sfatului Ţării este: a) votarea bugetelor locale; b) controlul tuturor organelor zemstvelor şi oraşelor; c) numirea tuturor funcţionarilor administraţiei locale prin organul său împlinitor, iar funcţionarii înalţi sunt întăriţi de Guvern.
     Recrutarea armatei se va face, în principiu, pe baze teritoriale.
     Legile în vigoare şi organizaţia locală (zemstve şi oraşe) rămîn în putere şi vor putea fi schimbate de Parlamentul român numai după ce vor lua parte la lucrările luişi reprezentanţii Basarabiei.
     Respectarea drepturilor minorităţilor din Basarabia.
     Doi reprezentanţi ai Basarabiei vor intra în Consiliul de Miniştri român, acum desemnaţi de actualul Sfat al Ţării, iar peviitor luaţi din sînul reprezentanţilor Basarabiei în parlamentul român.
     Basarabia va trimite în Parlamentul român un număr de reprezentanţi proporţional cu populaţia, aleşi pe baza votului universal, egal, direct şi secret.
     Toate alegerile din Basarabia pentru voloste, sate, oraşe, zemstve şi Parlament se vor face pe baza votului universal, egal, secret şi direct.
     Libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvîntului, a credinţei, a adunărilor şi toate libertăţile obşteşti vor fi garantate prin Constituţie.
     Toate călcările de legi, făcute din motive politice în vremurile tulburi ale prefacerilor din urmă, sunt amnistiate.
     Basarabia, unindu­se ca fiică cu Mama sa România, Parlamentul român va hotărî convocarea neîntîrziată a Constituantei, în care vor intra proporţional cu populaţia şi reprezentanţii Basarabiei, aleşi prin vot universal, egal, direct şi secret, spre a hotărî împreună cu toţii înscrierea în Constituţie a principiilor şi garanţiilor de mai sus.
     Trăiască Unirea Basarabiei cu România, de­a pururea şi totdeauna.

Preşedintele Sfatului Ţării, I. Inculeţ
Secretarul Sfatului Ţării, I. Buzdugan

ANPR

COMUNICAT
8 MARTIE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII

        Ziua femeii, nu poate fi sărbătorită în sine, izolat, ca o festivitate oarecare. Ea se leagă organic cu toate zilele pe care le cinstim cu un sentiment sărbătoresc: cu "Ziua Muncii" pentru că femeia munceşte în chip sfânt, în chinurile facerii, aducând pe lume viaţă din viaţă. Ea munceşte pe câmp, în uzină, în fabrică, în societăţi comerciale, în laboratoare, grădiniţe, şcoli, spitale, policlinici, în casă, în bucătărie, în spălătorie, în procesul de educare a noilor generaţii, ea lucrează în cercetare, aviaţie, marină, armată, în muzică, cultură, artă, etc.8 martie 2015
        În viziunea lumii româneşti, pe jertfa femeii s-a clădit civilizaţia spirituală şi materială, simbolizată în Mânăstirea de la Argeş în ale cărei ziduri Meşterul Manole a zidit-o pe Ana lui dragă, pentru ca lucrarea să dureze. Să ne amintim de bătrâna din zguduitoarea povestire "În drum spre Hârlău" de M. Sadoveanu şi de Tincuţa din "Floare ofilită", de Victoria Lipan din “Baltagul”, de Anca din "Năpasta" de I.L. Caragiale, de trecutele "Vieţi de doamne şi domniţe" evocate de Nicu Gane, de doamna Maria din "Apus de soare" a lui Delavrancea, în stare să-şi dea un picior pentru soţul rănit şi un ochi pentru fiul Bogdan.
        Să privim cu atenţie şi respect pe compatrioatele noastre, contribuţia lor la salvarea ţării, la propăşirea ştiinţei şi culturii naţionale şi să le oferim o floare şi un zâmbet o dată cu o vorbă de recunoştinţă şi admiraţie. Zâmbetul ghiocelului din prima zi a primăverii, podoaba spiritualităţii, a sentimentelor nobile de stimă, consideraţiune şi respect îl dăruim femeii care munceşte şi trudeşte în toate domeniile vieţii sociale. Femeia se leagă organic cu toate zilele pe care le cinstim cu un sentiment sărbătoresc, cu "Ziua Muncii", "Ziua Copilului", "Ziua Armatei" şi cu toate zilele devenite sărbători.
        Tuturor acestor fiinţe minunate le mulţumim că există şi le adresăm din toată inima urările noastre de sănătate, fericire şi prosperitate.
           
 "La mulţi ani!"

Preşedinte A.N.P.R.
Ştefan DUMITRESCU

ANPR

GHIOCEI 1 MARTIE   Zilele de 1 Martie 2018 şi 8 Martie 2018 sunt un prilej fericit pentru CONSILIUL DIRECTOR NAŢIONAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE A PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA pentru a adresa tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Capitală şi din ţară, cât şi membrelor, simpatizantelor şi susţinătoarelor A.N.P.R. un gând curat, urări de sănătate, fericire şi îndeplinirea tuturor idealurilor şi aspiraţiilor, împreună cu tradiţionalul: „LA MULTI ANI” !

Preşedinte A.N.P.R.
Ştefan DUMITRESCU

8 martie 2015

ANPR

Dragobete 24 februarie 2018 iubeste romaneste       Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.

ANPR

24 IANUARIE 1859 - 24 IANUARIE 2018 - 159 DE ANI DE LA
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE

    Un om poate avea mai multe iubite, mai mulţi amici şi mai multe reşedinţe, dar ţară natală are numai una. Ţara înseamnă, în primul rând rădăcină, iar Unirea Principatelor Romane la 24 ianuarie 1859rădăcina îţi conferă identitate. Cu ea te legitimezi în faţa celorlalte naţii ale planetei şi tot cu ea cobori, la soroc, în pământul din care teai înălţat odinioară.
    Apartenenţa la un anumit neam nu este opţională, ci un dat. Poţi trăi în mijlocul altor popoare, însă vei rămâne întotdeauna ceea ce eşti prin naştere. Naţionalitatea e una singură, iar tu, embrion abia expulzat din scutul placentar, n-ai niciun cuvânt de spus în dobândirea ei.
    Te trezeşti cu ea - şi gata!
    Aşa cum un stat se menţine prin aportul locuitorilor săi, tot astfel şi locuitorii dăinuiesc prin existenţa statului. Complexă, ancestrală şi mereu consolidată în timp, această legătură funcţionează ca un gest reflex de mare profunzime şi intensitate, constituind de altfel temelia edificiului statal.
    Ca să ajungă la condiţia de astăzi, de Stat Naţional Unitar Suveran şi Indivizibil, România a făcut, de-a lungul veacurilor, nenumărate jertfe.
    Înaintaşii au găsit în ideea unităţii acel vector sublim ce le-a ghidat şi motivat acţiunile, consacrate idealului suprem al românilor - reîntregirea - faptele precursorilor au culminat cu două izbânzi cruciale ale istoriei noastre: Unirea Principatelor (1859) şi mai apoi, în 1918, Unirea Transilvaniei cu patria-mamă.
    Pentru noi, importanţa celor două evenimente este covârşitoare. Fiecare din ele a marcat un salt uriaş în afirmarea şi fortificarea specificului autohton, a prezenţei neîntrerupte în spaţiul strămoşilor getodaci. Popor defensiv prin vocaţie, românii s-au păstrat în matca paşnică a contactelor cu alte etnii, care au aflat aici împrejurări prielnice de viaţă şi de exprimare a propriei identităţi.
    La 24 ianuarie 2018 aniversăm 159 de ani de la Unirea Principatelor. Din acel moment fast, ritmul organic al României s-a accelerat, graţie impresionantelor reforme iniţiate de providenţiala personalitate care a fost Alexandru Ioan Cuza. Cu spiritul său sistematic, dublat de o energie proverbială, el a urnit ţara din încremenire, deschizându-i larg porţile spre evoluţie şi modernizare.
    Ca anvergură şi consecinţe, transformările structurale operate de Alexandru Ioan Cuza nu suportă comparaţii. Marele domnitor a simţit din plin pulsul vremii sale şi a activat cu o voinţă şi cu o rapiditate devenite legendare.
    Deşi domnia i-a fost curmată brusc, Alexandru Ioan Cuza rămâne în cronica neamului ca un reper fundamental, din care îşi trage seva România de azi – Stat Naţional Suveran Unitar şi Indivizibil - patrie comună a tuturor cetăţenilor ei.

Ştefan DUMITRESCU

ANPR

COMUNICAT 15 ianuarie 2018

     In fiecare an la 15 ianuarie, in plin anotimp de iarna, poetul Mihai Eminescu renaste in sufletul romanilor de pretutindeni.
     Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania (ANPR), organizatie filantropica, culturala si de atitudine civica care lupta pentru drepturile fundamentale ale pensionarilor, varstnicilor si ale tuturor categoriilor defavorizate, important segment al societatii civile romanesti, sarbatoreste azi, 15 ianuarie 2018, 168 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (1850-2018). Cu acest prilej am adunat in inimi si in minti 168 de garoafe impreuna cu sufletele noastre si cu focul solar ce salasluieste in noi sa i le inchinam lui care lumineaza in pulbere de stele inaltarea poporului romanMihai Eminescu 15 ianuarie 2018.
Sub semnul Luceafarului, in lumina razelor sale nepieritoare, Romania si poporul roman, traitor pe aceste meleaguri, intampina anul 2018 cu noi sperante de mai bine.
     Eminescu – acest ganditor genial – acest domnitor al limbii romane, care si-a facut din cuvant locul existentei sale si s-a preschimbat in cuvant ca sa poata supravietui si dainui in fiecare dintre noi si din generatiile viitoare, cat va exista Romania, va lasa o dara sonora de foc pe traictoria cosmica, dand o lectie de constructie umanitatii.
Sarbatorim azi 168 de ani de la nasterea poetului iar poporul roman peste doua milenii de la crestinare si de la intrarea sa in randul popoarelor civilizate din Europa.
Limba romana este semnul sfant al botezului nostru ca neam crestin ortodox, iar acest semn, graiul neamului nu piere, el va exista cat si neamul romanesc.
     Mihai Eminescu a marcat destinul limbii romane prin toata activitate sa de poet si prozator romantic de talie europeana si universala, dar si prin activitatea de om politic si publicist. El a facut o sinteza a eforturilor inaintasilor in domeniul limbii si literaturii artistice romanesti, opera pe care ancorand-o in prezentul sau, a proiectat-o peste generatii.
In domeniul cultural Eminescu se inscrie intr-o bogata traditie incepand cu folclorul romanesc pe care il considera „un izvor pururi reintineritor” pentru literatura culta.
Miracolul eminescian in dobandirea unei limbi literare proaspete si noi in acelasi timp, consta in faptul ca: „I-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sulfa duhul ei” afirma Tudor Vianu.
Opera eminesciana este strabatuta de o stare de spirit specific romaneasca, exprimata prin acel inefabil „dor nemarginit” existent si in folclorul nostru si care intruneste atat bucurie, tristete si durere, placer cat si speranta. Aceste calitati sufletesti sunt menite sa sustina si sa stimuleze capacitatea uimitoare de intelepciune si rabdare cu ajutorul carora romanul a supravietuit de-a lungul istoriei sale involburate.Mihai Eminescu 15 ianuarie 2018
Dorul ce strabate opera eminesciana unificand-o pe dinauntru, atinge apogeul in poezia „Doina” scrisa in 1883 ultimul sau mesaj literar si politic. Poezia a fost citita de Eminescu la Junimea din Iasi cu doar doua saptamani inainte de imbolnavirea grava ce i-a cauzat, dupa cinci ani de suferinta, moartea, nu insa si pierirea.
Deviza lui Eminescu devenita memorabila in toata activitatea sa, asa cum marturisea Ioan Slavici, era „Cultura este puterea popoarelor” iar articolul scris impreuna cu alti colegi de redactie intitulat „Misiunea noastra ca stat” dovedeste dragostea de tara si incredera in viitorul ei.
Sa facem si noi un legamant azi cand 168 de ani de la nasterea poetului national ca vom urma neabatut programul publicat de Eminescu in ziarul Timpul din 17 decembrie 1881.
Chestiunea de capetenie pentru istoria si continuitatea de dezvoltare a acestei tari este ca „elemental romanesc sa ramana cel dominant”, ca el sa dea tiparul acestei forme de stat – republica – si limba lui, inclinarile lui oneste si generoase, bunul simt cu un cuvant, geniul lui sa ramana si pe viitor norma de dezvoltare a tarii.

Stefan Dumitrescu - Presedinte ANPR

 

Filiale ANPR
Filiala ANPR Campia Turzii
Filiala ANPR Brasov
Parteneri ANPR
Asociatia Reintregirea Patriei
Federatia forumul Democrat Solidaritatea Romaneasca
ANCERM
ANPR Condor
ARPIA
Linkuri utile

CNPAS
Casa Nationala de Pensii
si Alte Drepturi de
Asigurari Sociale

CNAS
Casa Nationala de
Asigurari de Sanatate

ANAF
Agentia Nationala de Administratie Fiscala

Presedintia Romaniei
Presedintia Romaniei

Guvernul Romaniei
Guvernul Romaniei

 

Copyright@2012 - Pensionari Pensie Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania - ANPR